Opinion

Med vårt intressepolitiska arbete vill vi förändra samhällsklimatet och bidra till att ätstörningsvården blir jämlik i hela landet.

Frisk & Fri bevakar utvecklingen i vår omvärld och speciellt när det kommer till vård, psykisk ohälsa och ätstörningar. Utöver detta arbetar föreningen ständigt med att lyfta den egna erfarenheten, delge patienters och närståendes upplevelser och sprida den senaste forskningen och kunskapen om ätstörningar. Frisk & Fri arbetar intressepolitiskt genom att söka kontakt och föra dialog med vårdgivare, beslutsfattare och politiker. Arbetet sker lokalt och regionalt i brukarråd och genom lokala och regionala kontakter, såväl som nationellt genom exempelvis remissvar, skrivelser och samarbeten med närliggande organisationer.

Opinionsarbetet innebär bland annat att vi:

  • Deltar som representant i sakkunniggrupper knuten till nationell högspecialiserad vård.
  • Skriver remisser och yttranden.
  • Skriver debattartiklar som belyser ämnen om hur ätstörningar gestaltas i media, att använda sig av matdagbok i skolan och att män också drabbas av ätstörningar.
  • Deltar under Almedalsveckan.
  • För dialog med media som vill rapportera om ätstörningar på ett ansvarsfullt sätt.
  • Samverkar med andra organisationer, lokalt och rikstäckande, så som Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH).
  • För dialog med tjänstemän och politiker i regioner och kommuner.

Nya nationella riktlinjer för vård vid ätstörningar - så tycker vi

Äntligen finns nationella rekommendationer för vård och stöd vid ätstörningar! Nu är det upp till beslutsfattarna att säkerställa att vårdens och socialtjänstens verksamheter kan arbeta utifrån den evidens och kunskap som finns. Frisk & Fri kommer att engagera sig i hur regionerna möter de nya riktlinjerna för både drabbade och för närstående. 

Läs mer

Vårdrapporten

Under det senaste åren har åtskilliga personer, med erfarenhet som drabbade eller närstående, delat med sig av sina erfarenheter av vård för ätstörningar genom en omfattande enkät. Dessa insikter har sammanställts i rapporten Vårdrapporten som belyser brister inom vården och ger en tydlig bild av olika förbättringsåtgärder.

Rapporterna utgör en ovärderlig kunskapskälla för att skapa en mer effektiv, respektfull och hållbar vård.

Gör din röst hörd genom att svara på vår enkät till kommande vårdrapport

Dina svar hjälper oss att stärka vår påverkanskraft i kontakt med vården, myndigheter och beslutsfattare i andra relevanta sammanhang.

På vår sida Vårdrapporten kan du ta del av våra utgivna rapporter samt svara på vår enkät.

 

Vårdrapporten

Nio krav för en bättre ätstörningsvård

Frisk & Fri har tagit fram Nio krav för en bättre ätstörningsvård, som vänder sig till vårdgivare, beslutsfattare och politiker.

Vid framtagandet av dessa krav tog vi avstamp i De nio sanningarna om ätstörningar, som togs fram för att motverka myter och föreställningar om vem som drabbas och varför. Flera experter och organisationer har deltagit i framtagandet av dessa sanningar, under ledning av Professor Cynthia Bulik, som idag bland annat driver CEDI (Centre for Eating Disorders Innovation), på Karolinska Institutet.

Med våra nio krav tar vi kampen vidare för en mer jämlik ätstörningsvård, oavsett vem du är och var du bor.

Läs våra krav

Triggande bilder måste få ett slut!

Vi Frisk & Fri följer diskussionerna kring hur kvinnokroppar just nu exponeras på vissa plattformar i sociala medier. Ett flertal tongivande influencers publicerar bilder där exempelvis deras nyckelben eller ryggkotor framträder tydligt. Fokus blir på extrem smalhet, inte på personerna i sig.

Vi är bestörta över att detta smalhetsideal trendar igen. Det är inte normkroppar som syns, utan idealkroppar som visas upp i vinklar där kropparna förmodligen blir ännu smalare än vad de är i verkligheten. Vi är många före detta drabbade som vet att personer med ätstörningsproblematik dras till och inspireras av den typen av bilder, som i många fall signalerar lycka och framgång.

Triggande bilder måste få ett slut!

Patienten måste vara i fokus vid tvångsåtgärder

Vi i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar anser att tvångsåtgärd med sondmatning där bältesläggning eller fasthållning förekommer ska vara en sista utväg i behandling av ätstörningar. Extremt långa väntetider inom öppenvården resulterar dock i att allt fler drabbade får hjälp i ett alltför sent skede.

Pressmeddelande

OS i Paris: Låt idrottarnas vikt vara oviktig

Vi i Frisk & Fri hejar på alla idrottare i OS i Paris, men vädjar till media att i rapporteringen fokusera på helhet och välmående istället för antalet kilo på en våg. Idrottare är stora förebilder för barn och unga. Många är beredda att offra mycket för att bli som sina idoler.

Läs mer

Informationskampanj på mejeriprodukter

Mjölkpaketens baksidor är en fantastisk exponeringsyta som dagligen läses av många människor runt om i Sverige. Därför är vi glada över att ha ett kampanjsamarbete med Arla.

Läs mer

Skoluppgift kan trigga ätstörningar

Med jämna mellanrum blir vi kontaktade av skolelever eller föräldrar som har en oro inför en betygsgrundande skoluppgift som innebär att eleven ska föra matdagbok eller träningsdagbok. Vi har tidigare gjort ett pressutskick om problematiken kring detta som du hittar här.

Läs mer