Bli volontär

Frisk & Fris volontärer gör skillnad och är centrala när det gäller att förmedla stöd. Volontärerna skapar även förutsättningar för att färre ska drabbas och i påverkan för en bättre vård. Bli en av oss idag.

Vill du använda din erfarenhet av ätstörningar, som tidigare drabbad eller närstående, och ta dig an ett mycket ansvarsfullt ideellt uppdrag? Då kan det vara dig vi söker.

Vi välkomnar även dig som har haft ett komplicerat förhållningssätt till mat, kropp och träning. Du är värdefull för oss oavsett om du har fått professionell behandling för din problematik eller blivit frisk på egen hand.

Här nedan finner du alla uppdrag vi söker fler volontärer till just nu, både lokala och rikstäckande uppdrag.

Vill du söka flera uppdrag, behöver du göra en ansökan för varje uppdrag. Varmt välkommen med din intresseanmälan.

JUST NU: Vi söker volontärer som kan prata arabiska till Ätstörningslinjen. Är du intresserad eller känner någon som kan arabiska och har egen erfarenhet av ätstörning eller komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning?

Vill du veta mer om uppdraget och/eller vill anmäla att du är intresserad?

Hör av dig till: anna.olsson@friskfri.se

Vi har extra stort behov av dig som är

  • I åldern 30 år och uppåt.
  • Närstående.
  • Man.

 

För att bli volontär behöver du ha fyllt 20 år.

Tidigare drabbad

Du behöver se dig som helt frisk sedan minst två år tillbaka.

Vi ser gärna att det gått ytterligare en tid innan du börjar engagera dig. Det är en stor fördel att få distans till sjukdomsperioden samt hunnit få nya reflektioner i livet som frisk.

Tidigare närstående

Du kan vara närstående genom att till exempel vara en familjemedlem, kollega, vän, partner, tränare eller släkting.

Den du står nära behöver vara frisk. Vi ser gärna att det gått en tid efter tillfrisknandet innan du engagerar dig, då det är en stor fördel att fått lite distans till sjukdomsperioden.

Kriterier för att bli volontär

  • Du bedömer att du kan vara engagerad i Frisk & Fri i minst ett år framöver.
  • Har du egen erfarenhet av ätstörningar eller haft ett komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning behöver du se dig som frisk sedan minst två år tillbaka.
  • Är du närstående måste personen i din närhet vara frisk.
  • Du genomgår en intervju med ansvarig kontaktperson/ verksamhetsansvarig.
  • Du står bakom Frisk & Fris värdegrund, volontärpolicy och övriga styrande dokument.
  • Du tar del av relevant utbildning.
  • Du behöver vara minst 20 år.
  • Du behöver vara stödmedlem i Frisk & Fri.

Vad ger det dig att vara volontär?

Genom att vara volontär i Frisk & Fri hjälper du oss att hjälpa fler. Du sitter på en unik erfarenhet som inte går att läsa sig till. Vi vet av egen erfarenhet att det kan vara väldigt skönt att prata med en person som varit i en liknande situation.

Förutom för att finnas där för någon annan utvecklas du även på ett personligt plan och i gemenskap med andra volontärer.

Som volontär får du utbildning, fortbildning och handledning för ditt uppdrag.

Om du sköter dina åtaganden under minst ett års tid, inklusive utbildningstid, kan du på begäran få ett volontärintyg.

Att vara ideellt engagerad är en stor merit som bland annat värderas högt i rekryteringsprocesser.

Rikstäckande uppdrag – på distans

Våra rikstäckande uppdrag kan sökas oavsett bostadsort, då dessa sker på distans via exempelvis mejl, telefon, Teams eller vårt chattverktyg.

Lokala uppdrag

De lokala volontäruppdragen sker på plats i lokalavdelningen.

Det går bra att engagera sig i både lokala och rikstäckande uppdrag på distans samtidigt. Varje uppdrag söks separat.

Fungerar inte formuläret som det ska?

Det allra vanligaste felet att det inte går att slutföra din volontäransökan är att du inte har godkänt att vår hemsida använder sig av ”kakor”.
Ibland kan det även påverkas av vilken webbläsare du använder dig av.

Om det inte går att skicka iväg din ansökan, läs våra tips på vad det kan bero på och vad du kan göra.

  • Placering

  • Roll

  • Erfarenhet

Informatör på Gotland

Vill du representera Frisk & Fri i ett nytt samarbetsprojekt på Gotland? Vi söker en informatör som kommer att ingå i styrelsen i Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) och Hjärnkoll Gotland.

Uppdraget, som är ideellt, startar under hösten 2024 och ger rika möjligheter att vara med och påverka. I NSPH arbetar Frisk & Fri och de andra medlemsorganisationerna tillsammans för att skapa bättre förutsättningar för personer som lever med psykisk ohälsa och för deras närstående.

Uppdraget innefattar cirka sju möten per år. Du rapporterar och förankrar frågor som hanteras hos Helena Forsman, som är strategisk verksamhetsutvecklare i Frisk & Fri, samt vid behov även hos riksstyrelsen.

Innan uppdraget drar igång är Frisk & Fris grundutbildning ett obligatoriskt moment. Du får även en introduktion till informationsuppdraget. Därefter bistår NSPH med en introduktion genom ett digitalt möte samt en planeringhelg den 14-15 september i Visby.

Har du frågor rörande uppdraget, kontakta helena.forsman@friskfri.se.

Intresseformulär

Välj placering

Välj

Vald lokalavdelning:

    Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

    Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

    Läs mer
    • Opinionsbildande
    • Gotland
    • Närstående, Drabbad

    Styrelsekandidat

    Har du erfarenhet av styrelsearbete i en ideell förening? Vill du vara med i det viktiga arbetet för ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva? Då kan du kandidera till vår styrelse.

    Att ingå i styrelsen är ett ideellt förtroendeuppdrag. I styrelsen behöver man inte haft egen erfarenhet av komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning eller av en ätstörning som tidigare drabbad eller närstående. Däremot ser vi helst att minst 50 procent av styrelsen har egenlevd erfarenhet.

    Blir du invald i styrelsen förvaltar du de beslut som årsmötet fattat och representerar lokalavdelningen i relevanta sammanhang. Tillsammans med verksamhetsledaren, d.v.s. operativt ansvarige i lokalavdelningen, utarbetar styrelsen lokalavdelningens verksamhetsplan utifrån medlemmarnas behov. Syftet är att lägga grund för en välfungerande verksamhet som skapar trygghet och enkelhet för stödsökande, andra intressenter men också för framtida volontärer.

    Det är på årsmötet där det väljs poster i styrelsen. Väljs du in i styrelsen så tar du del av lokalavdelningens konstituerande styrelsemöte och minst fyra regelbundna styrelsemöten. I genomsnitt lägger du cirka en timme per veckan på ditt förtroendeuppdrag.

    För att kandidera till styrelsen:

    • Bedömer du att du kan engagera i din roll i Frisk & Fri i minst två år eller ett år beroende på roll i den lokala styrelsen.
    • Genomgår du en intervju med valberedningen.
    • Deltar du i föreningens interna konferenser (rikskonferens).

    Har du frågor rörande uppdraget, kontakta den lokalavdelning uppdraget avser eller verksamhetsutvecklare för lokalavdelningarna, tove.hogman@friskfri.se.

    Intresseformulär

    Välj placering

    Välj

    Vald lokalavdelning:

      Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

      Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

      Läs mer
      • Styrelsearbete
      • Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Östergötland
      • Närstående, Drabbad

      Kandidera till lokala valberedningen

      Vi söker personer som vill kandidera till vår lokala valberedning (sammankallande och/eller valberedning).

      Som valberedare i lokalavdelningen har du möjlighet att göra en stor och viktig insats i arbetet mot komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning eller ätstörningar eftersom du är med och utser lämpliga kandidater till lokalavdelningens styrelse.

      Du behöver inte haft tidigare egenlevd erfarenhet. Det är dock meriterande med tidigare styrelseerfarenhet och erfarenhet av komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning eller ätstörningar. Det är även meriterande om du är närstående till tidigare drabbad. Vi välkomnar till exempel dig som är socionom, lärare, kommunikatör eller undersköterska.

      Styrelsen väljs på årsmötet och uppdraget genomförs helt ideellt. Det är viktigt att du kan avsätta tid för att delta på minst två styrelsemöten under verksamhetsåret för att skapa sig en bild av den sittande styrelsens arbete.

       

      Är du intresserad av att kandidera till posten som valberedare, fyll i intresseanmälan snarast. Har du frågor om uppdraget, hör av dig till den lokalavdelning det berör eller lokal verksamhetsutvecklare Tove Högman på tove.hogman@friskfri.se

      Intresseformulär

      Välj placering

      Välj

      Vald lokalavdelning:

        Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

        Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

        Läs mer
        • Styrelsearbete
        • Skåne

        Svara i Ätstörningslinjen

        Vill du bemanna Ätstörningslinjen under minst ett års tid? Vi söker dig som vill lyssna på och stötta de som ringer in till oss. Samtalet blir ett gemensamt reflekterande som kan öppna upp för nya perspektiv och insikter.

        Ibland kan samtalen vara tunga och din roll är att inge hopp och vara en inspiration att det går att bli frisk. Du uppmuntrar den stödsökande att (utifrån behov) söka vård eller annat stöd.

        Du bemannar Ätstörningslinjen en timme, under tilldelad telefontid, varannan vecka.

        Har du frågor rörande uppdraget, kontakta Anna Olsson

        Att sitta i Ätstörningslinjen är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

        Intresseformulär

        Välj placering

        Välj

        Vald lokalavdelning:

          Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

          Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

          Läs mer
          • Stödjande
          • Rikstäckande uppdrag - På distans
          • Drabbad

          Sitta i chatten

          I vår chatt stödjer du andra genom att lyssna och bemöta den stödsökande med grund i dina egna erfarenheter. Vi vill bli fler som kan bemanna chatten, vill du hjälpa till?

          Har du tidigare varit drabbad av ätstörningar, eller varit närstående till någon som mått dåligt? Du sitter på värdefull erfarenhet som vi behöver i vår chatt.

          Vi välkomnar även dig som har haft ett komplicerat förhållningssätt till mat, kropp och träning. Du är viktig för oss oavsett om du har fått professionell behandling för din problematik eller blivit frisk på egen hand.

          I rollen ingår även att uppmuntra den stödsökande att utifrån behov söka vård eller annat stöd, som chattvolontär kan du inge hopp och vara en inspirationskälla.
          Du bemannar endast chatten under din tilldelade tid och under den utlysta öppettiden.

          Har du frågor rörande uppdraget, kontakta Tova Rigner som är chattsamordnare.

          Att sitta i chatten är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

          Intresseformulär

          Välj placering

          Välj

          Vald lokalavdelning:

            Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

            Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

            Läs mer
            • Stödjande
            • Rikstäckande uppdrag - På distans
            • Närstående, Drabbad

            Svara i Närståendelinjen

            Har du erfarenhet av att vara närstående? Vill du stödja andra genom att lyssna och bemöta den stödsökande med grund i dina egna erfarenheter?

            Du bemannar Närståendelinjen i en timme varannan vecka, uppdraget är förlagt kvällstid. Som volontär i Närståendelinjen kan du inge hopp och vara en inspirationskälla. Du utgår från ett medmänskligt perspektiv, med din egna erfarenhet som utgångspunkt. Det innebär att du inte intar en vårdande roll eller agerar som terapeut, även om du råkar ha sådan yrkeskompetens.

            Har du frågor rörande uppdraget, kontakta Felicia Lindelöw.

            Att sitta i Närståendelinjen är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

            Intresseformulär

            Välj placering

            Välj

            Vald lokalavdelning:

              Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

              Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

              Läs mer
              • Stödjande
              • Rikstäckande uppdrag - På distans
              • Närstående

              Mentor för närstående

              Det är tufft att stå bredvid, och då är det fint att få prata med personer som själva varit närstående och varit med på resan mot friskhet. Är du närstående och vill vara ett regelbundet stöd för en av våra medlemmar under fem månader? Bli mentor hos oss.

              Mentorskapet kan ske antingen via mejl eller via telefonsamtal/videosamtal i Teams. Hur ofta kontakten ska ske bestämmer vi tillsammans när vi gör överenskommelsen, men det kan vara antingen cirka 1 gång i veckan eller 1 gång varannan vecka.

              Varje mentorkontakt pågår under fem månader. Mentorskapet är en stödjande roll och du ska inte inta en vårdande roll eller agera som terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

              Har du frågor rörande uppdraget, kontakta mentorsamordnare Anna-Johanna Dahlkvist.

              Att vara mentor är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

              Intresseformulär

              Välj placering

              Välj

              Vald lokalavdelning:

                Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                Läs mer
                • Stödjande
                • Rikstäckande uppdrag - På distans
                • Närstående

                Mentor för drabbade

                Att tilldelas en mentor är en uppskattad medlemsförmån. Vill du använda dina erfarenheter och stötta andra? Genom att vara mentor ger du stöd genom att lyssna och dela med dig av din egen väg till friskhet för att på så sätt visa hur ett liv bortom sjukdomen kan se ut.

                Mentorskapet kan ske antingen via mejl eller via telefonsamtal/videosamtal i Teams. Hur ofta kontakten ska ske bestämmer vi tillsammans när vi gör överenskommelsen, men det kan vara antingen cirka 1 gång i veckan eller 1 gång varannan vecka..

                Varje mentorkontakt pågår under fem månader. Mentorskapet är en stödjande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att göra den drabbade frisk. Du ska du inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du skulle ha detta som yrkeskompetens.

                Har du frågor rörande uppdraget, kontakta mentorsamordnare Anna-Johanna Dahlqvist.

                Att vara mentor är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

                Intresseformulär

                Välj placering

                Välj

                Vald lokalavdelning:

                  Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                  Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                  Läs mer
                  • Stödjande
                  • Rikstäckande uppdrag - På distans
                  • Drabbad

                  Ledare för digitala öppna träffar – drabbade

                  Våra digitala öppna träffar är ett tillfälle för dig att ta vara på dina erfarenheter av ätstörningar och ta dig an rollen som samtalsledare. I träffarna fyller samtalsledaren en viktig funktion, så att deltagarna kan känna sig trygga.

                  Träffarna sker digitalt via Teams. 

                  Träffens syfte är att ge stöd för att komma vidare i tillfrisknandeprocessen, att utbyta och lyssna till erfarenheter samt samtala om tankar och känslor tillsammans med personer som befinner sig i liknande situation.

                  Du åtar dig att leda träffar på upp till två timmar, på överenskomna datum. Att vara ledare för en öppen träff är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att göra den drabbade frisk. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                  Har du frågor rörande uppdraget, kontakta vår samordnare Anna-Johanna Dahlqvist.

                  Att vara ledare för digitala öppna träffar är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

                  Intresseformulär

                  Välj placering

                  Välj

                  Vald lokalavdelning:

                    Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                    Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                    Läs mer
                    • Stödjande
                    • Rikstäckande uppdrag - På distans
                    • Drabbad

                    Ledare för lokala öppna träffar – drabbade

                    Våra lokala öppna träffar är ett tillfälle för dig att ta vara på dina erfarenheter av ätstörningar och ta dig an rollen som samtalsledare. I träffarna fyller samtalsledaren en viktig funktion, så att deltagarna kan känna sig trygga.

                    Träffarna sker fysisk på plats i din lokalavdelning.  

                    Träffens syfte är att ge stöd för att komma vidare i tillfrisknandeprocessen, att utbyta och lyssna till erfarenheter samt samtala om tankar och känslor tillsammans med personer som befinner sig i liknande situation.

                    Du åtar dig att leda träffar på upp till två timmar, på överenskomna datum. Att vara ledare för en öppen träff är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att göra den drabbade frisk. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                    Har du frågor rörande uppdraget, kontakta den lokalavdelning uppdraget avser.

                    Observera att detta uppdrag sker fysiskt på plats i din lokalavdelning. Kan du tänka dig att även leda digitala öppna träffar för drabbade, sök då på Rikstäckande uppdrag – på distans och sök även detta uppdrag separat. 

                    Intresseformulär

                    Välj placering

                    Välj

                    Vald lokalavdelning:

                      Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                      Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                      Läs mer
                      • Stödjande
                      • Dalarna, Gävleborg, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västmanland, Östergötland
                      • Drabbad

                      Ledare för digitala öppna träffar – närstående

                      Att stå nära någon som är drabbad av ätstörningar kan vara tufft, därför anordnar vi digitala öppna träffar. Vi söker dig som vill vara samtalsledare och stötta deltagarna så att de känner sig trygga att berätta om sig själva och lyssna till varandra.

                      Träffarna sker digitalt via Teams.

                      Syftet med träffarna för närstående är att ge deltagarna en möjlighet att i grupp utbyta erfarenheter, tankar och känslor tillsammans med personer som är i liknande situationer.

                      Du åtar dig att leda träffar på upp till två timmar, på överenskomna datum. Att vara ledare för en öppen träff är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att bära den närståendes maktlöshet och frustration. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                      Har du frågor rörande uppdraget, kontakta vår samordnare Anna-Johanna Dahlqvist.

                      Att vara ledare för digitala öppna träffar är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

                      Intresseformulär

                      Välj placering

                      Välj

                      Vald lokalavdelning:

                        Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                        Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                        Läs mer
                        • Stödjande
                        • Rikstäckande uppdrag - På distans
                        • Närstående

                        Ledare för lokala öppna träffar – närstående

                        Att stå nära någon som är drabbad av ätstörningar kan vara tufft, därför anordnar vi lokala öppna träffar. Vi söker dig som vill vara samtalsledare och stötta deltagarna så att de känner sig trygga att berätta om sig själva och lyssna till varandra.

                        Träffarna sker fysisk på plats i din lokalavdelning.

                        Syftet med träffarna för närstående är att ge deltagarna en möjlighet att i grupp utbyta erfarenheter, tankar och känslor tillsammans med personer som är i liknande situationer.

                        Du åtar dig att leda träffar på upp till två timmar, på överenskomna datum. Att vara ledare för en öppen träff är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att bära den närståendes maktlöshet och frustration. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                        Har du frågor rörande uppdraget, kontakta den lokalavdelning uppdraget avser.

                        Observera att detta uppdrag sker fysiskt på plats i din lokalavdelning. Kan du tänka dig att även leda digitala öppna träffar för närstående, sök då på Rikstäckande uppdrag – på distans och sök även detta uppdrag separat. 

                        Intresseformulär

                        Välj placering

                        Välj

                        Vald lokalavdelning:

                          Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                          Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                          Läs mer
                          • Stödjande
                          • Gävleborg, Skåne, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västra Götaland, Östergötland
                          • Närstående

                          Ledare för digitala stödgrupper – drabbade

                          Vi söker dig som vill vara samtalsledare för digitala stödgrupper för drabbade. Gruppen består av max 8 deltagare och träffas vid fyra tillfällen. Du får en möjlighet att ge deltagarna värdefull inspiration i vägen till friskhet.

                          Stödgrupperna sker digitalt via Teams.

                          Syftet med våra stödgrupper för drabbade är att ge deltagarna en möjlighet att i grupp utbyta erfarenheter, tankar och känslor tillsammans med personer som befinner sig i liknande situationer.  Din roll är att vara samtalsledare, så att deltagarna kan känna sig trygga att berätta om sig själva, och lyssna till varandra.

                          Att vara ledare för en stödgrupp är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att göra den drabbade frisk. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                          Har du frågor rörande uppdraget, kontakta vår samordnare Anna-Johanna Dahlqvist.

                          Att vara ledare för digitala stödgrupper är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

                          Intresseformulär

                          Välj placering

                          Välj

                          Vald lokalavdelning:

                            Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                            Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                            Läs mer
                            • Stödjande
                            • Rikstäckande uppdrag - På distans
                            • Drabbad

                            Ledare för lokala stödgrupper – drabbade

                            Vi söker dig som vill vara samtalsledare för stödgrupper för drabbade. Gruppen består av max 8 deltagare och träffas vid fyra tillfällen. Du får en möjlighet att ge deltagarna värdefull inspiration i vägen till friskhet.

                            Stödgrupperna sker fysisk på plats i din lokalavdelning.

                            Syftet med våra stödgrupper för drabbade är att ge deltagarna en möjlighet att i grupp utbyta erfarenheter, tankar och känslor tillsammans med personer som befinner sig i liknande situationer.  Din roll är att vara samtalsledare, så att deltagarna kan känna sig trygga att berätta om sig själva, och lyssna till varandra.

                            Att vara ledare för en stödgrupp är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att göra den drabbade frisk. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                            Har du frågor rörande uppdraget, kontakta den lokalavdelning uppdraget avser.

                            Observera att detta uppdrag sker fysiskt på plats i din lokalavdelning. Kan du tänka dig att även leda digitala stödgrupper för drabbade, sök då på Rikstäckande uppdrag – på distans och sök även detta uppdrag separat. 

                            Intresseformulär

                            Välj placering

                            Välj

                            Vald lokalavdelning:

                              Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                              Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                              Läs mer
                              • Stödjande
                              • Skåne
                              • Drabbad

                              Ledare för digitala stödgrupper – närstående

                              Vi söker dig som vill vara samtalsledare för digitala stödgrupper för närstående. Gruppen består av max 8 deltagare och träffas vid fyra tillfällen. Du får en möjlighet att ge deltagarna värdefull inspiration.

                              Stödgrupperna sker digitalt via Teams.

                              Syftet med våra lokala stödgrupper för närstående är att ge deltagarna en möjlighet att i grupp utbyta erfarenheter, tankar och känslor tillsammans med personer som befinner sig i liknande situationer. Din roll är att vara samtalsledare, så att deltagarna kan känna sig trygga att berätta om sig själva, och lyssna till varandra.

                              Att vara ledare för en stödgrupp är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att bära den närståendes maktlöshet och frustration. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                              Har du frågor rörande uppdraget, kontakta vår samordnare Anna-Johanna Dahlqvist.

                              Att vara ledare för digitala stödgrupper är ett rikstäckande uppdrag som sker på distans. Du kan alltså söka oavsett var i landet du bor. 

                              Intresseformulär

                              Välj placering

                              Välj

                              Vald lokalavdelning:

                                Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                                Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                                Läs mer
                                • Stödjande
                                • Rikstäckande uppdrag - På distans
                                • Närstående

                                Ledare för lokala stödgrupper – närstående

                                Vi söker dig som vill vara samtalsledare för lokala stödgrupper för närstående. Gruppen består av max 8 deltagare och träffas vid fyra tillfällen. Du får en möjlighet att ge deltagarna värdefull inspiration.

                                Stödgrupperna sker fysisk på plats i din lokalavdelning.

                                Syftet med våra lokala stödgrupper för närstående är att ge deltagarna en möjlighet att i grupp utbyta erfarenheter, tankar och känslor tillsammans med personer som befinner sig i liknande situationer.  Din roll är att vara samtalsledare, så att deltagarna kan känna sig trygga att berätta om sig själva, och lyssna till varandra.

                                Att vara ledare för en stödgrupp är en stöttande roll och det är viktigt att betona att du inte ansvarar för att bära den närståendes maktlöshet och frustration. Du ska inte inta en vårdande roll eller agera terapeut, även om du råkar ha detta som yrkeskompetens.

                                Har du frågor rörande uppdraget, kontakta den lokalavdelning uppdraget avser.

                                Observera att detta uppdrag sker fysiskt på plats i din lokalavdelning. Kan du tänka dig att även leda digitala stödgrupper för närstående, sök då på Rikstäckande uppdrag – på distans och sök även detta uppdrag separat. 

                                Intresseformulär

                                Välj placering

                                Välj

                                Vald lokalavdelning:

                                  Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                                  Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                                  Läs mer
                                  • Stödjande
                                  • Skåne, Stockholm, Västra Götaland
                                  • Närstående

                                  Informatör

                                  Vill du som informatör hos oss öka kunskapen om ätstörningar, krossa vanliga myter och stärka vår påverkanskraft och synlighet? Vi söker dig som har drabbad eller närståendeerfarenhet.

                                  Vanliga aktiviteter som informatör kan vara deltagande i brukarråd, dialogmöten med vårdenheter, panelsamtal, deltagande på mässor och reportage i media.

                                  Har du frågor rörande uppdraget, kontakta den lokalavdelning uppdraget avser.

                                  Intresseformulär

                                  Välj placering

                                  Välj

                                  Vald lokalavdelning:

                                    Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                                    Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                                    Läs mer
                                    • Opinionsbildande
                                    • Dalarna, Gävleborg, Västerbotten, Västmanland, Östergötland
                                    • Närstående, Drabbad

                                    Kontaktperson

                                    Har du erfarenhet av att driva en ideell verksamhet? Har du varit drabbad av en ätstörning eller haft ett komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning? Eller är du själv närstående (exempelvis förälder, partner, syskon, barn, vän eller kollega) till någon som tidigare varit drabbad? Då är du kanske vår nya kontaktperson!

                                     

                                    Din erfarenhet av ideellt engagemang och genomlevda kunskap av ätstörningar eller komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning blir en värdefull tillgång i kontakten med andra. Att vara kontaktperson är i dagsläget ett ideellt volontäruppdrag i Frisk & Fri. Det finns möjlighet att det på sikt utformas till en deltidsanställning genom lokala bidragsansökningar.

                                     

                                    Kontaktpersonen driver den lokala verksamheten med riksföreningens verksamhetsplan och styrdokument som övergripande ramverk. Hen ansvarar för lokalavdelningens operativa arbete utifrån lokalavdelningens verksamhetsplan och budget. I genomsnitt lägger du mellan tre och fyra timmar på ditt uppdrag per vecka.

                                     

                                    Syftet är att skapa en välfungerande verksamhet som säkerställer enkelhet och trygghet för stödsökande och andra intressenter, tillsammans med den lokala styrelsen. Kontaktpersonen fungerar som en länk mellan rikskansliet, lokala styrelsen och volontärer i lokalavdelningen.

                                    Uppdraget innebär

                                    • svara på lokalavdelningens stöd- och informationsmejl inom 2-3 arbetsdagar.
                                    • arrangera eventuella öppna träffar och/eller stödgrupper på plats i Västernorrland.
                                    • löpande logga alla aktiviteter för lokalavdelningen utifrån verksamhetsrapportsmallen.
                                    • skriva verksamhetsplan och verksamhetsberättelse utifrån riksföreningens mall och vara delaktig i förberedelse av lokalavdelningens årsmöte.
                                    • samordna volontärerna utifrån planerade aktiviteter i verksamhetsplanen.
                                    • planera och koordinera aktiviteter utifrån verksamhetsplan, tillsammans med den lokala styrelsen.
                                    • ansvara för samarbetet med Sensus studieförbund i Västernorrland (föra statistik över alla arrangemang).
                                    • hålla igång en dialog med enheterna inom specialistätstörningsvården och skapa möjligheter att samarbeta.
                                    • skapa samarbete med brukarorganisationer i Västernorrland.
                                    • på sikt söka lokal finansiering.

                                    Har du frågor gällande uppdraget som kontaktperson var då vänlig och kontakta verksamhetsutvecklaren för lokalavdelningarna, tove.hogman@friskfri.se.

                                    Intresseformulär

                                    Välj placering

                                    Välj

                                    Vald lokalavdelning:

                                      Jag godkänner Frisk & Fris villkor.

                                      Jag har tagit del av uppdragsbeskrivningen i texten ovan och godkänner de åtaganden som uppdraget innebär.

                                      Läs mer
                                      • Opinionsbildande, Stödjande, Utbildande, Övrigt
                                      • Västernorrland
                                      • Närstående, Drabbad