En 20-åring vars hjärta inte längre orkar slå. En 35-åring som väljer att avsluta sitt liv efter många års hetsätning. En 50-åring vars inre organ slutat fungera efter ett halvt livs kamp mot bulimi.
Det går inte längre att blunda för att människor dör till följd av ätstörningar. Vi i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar tar emot minnesgåvor – och det gör fruktansvärt ont. Samtidigt som en frustration byggs upp. Hur kan det komma sig att vi som organisation tvingas ta ett så stort samhällsansvar, men inte får de medel vi behöver för att vara den aktör vi kan och vill vara?
Vi skulle kunna ha öppet i våra telefonlinjer och annat stöd fler timmar i veckan. Vi skulle kunna träffa fler skolungdomar och prata om vårt program “Uppdrag självkänsla”. Vi skulle kunna samarbeta med idrottsvärlden kring tvångsmässig träning. Vi skulle kunna ha fler projekt som “Body Project”, där vi pratar om skadliga ideal med unga som är i riskzonen att utveckla ätstörningar.
Det är helt orimligt att vi som arbetar med livsviktiga frågor ska vara beroende av osäkra och kortsiktiga bidrag. Minnesgåvor, hur välmenande och betydelsefulla de än är, ska inte behöva vara en stor del av vår finansiering.
Nu är det dags för samhället att inse att ätstörningar är ett folkhälsoproblem som påverkar tiotusentals individer och deras familjer. Det som krävs är kontinuerligt statligt, regionalt och kommunalt stöd, så att vi kan bygga ut vår verksamhet, nå fler människor och fördjupa vårt arbete med att sprida kunskap om ätstörningar.
Vi i Frisk & Fri jobbar utifrån egen erfarenhet och vet vad som krävs – nu behöver vi bara medel för att kunna genomföra det. Statliga medel i år har varit 5,7 miljoner och vi räknas därmed som en liten ideell förening inom civilsamhället, men problematiken vi arbetar med är stor. För att vi ska kunna jobba förebyggande behöver vi det fyrdubbla.
Hur många fler liv ska behövas släckas för att vi ska se allvaret i detta?
Nikita Zeiloth, ordförande i riksstyrelsen i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Fredrika Sandell, generalsekreterare i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar