Många behöver oss – vi behöver dig

Hej!

Den 2 juni är Internationella Ätstörningsdagen. I år kommer vi inte bara uppmärksamma dagen i form av panelsamtal, föreläsningar och i sociala medier. Torsdag den 2 juni utökar vi våra svarstider i chatten, Ätstörningslinjen och Närståendelinjen. Stödkanalerna håller öppet hela dagen från nio på morgonen till nio på kvällen. Vi hoppas kunna ta emot alla inkommande samtal och få en bättre förståelse för behoven som finns.

I chatten och telefonlinjerna tar vi emot samtal från personer som behöver någon att prata med. Samtalen är ett tillfälle att ventilera tankar, känslor och upplevelser. Våra volontärer och anställda som bemannar stödkanalerna har själva tidigare varit drabbade eller har närståendeerfarenhet. Att prata med någon som förstår vad en ätstörning innebär, men som också har upplevt att det går att bli frisk och fri är ett värdefullt stöd för många. Samtalen är ett sätt att hämta kraft, känna sig mindre ensam och få hopp om att situationen kan bli bättre. För oss som förening innebär stödsamtalen också en fördjupad förståelse och insyn i närståendes och drabbades verklighet just nu. Detta stärker vår röst i vårt påverkansarbete för tidiga samhällsinsatser och satsningar inom vården.

Under 2021 har chatten tagit emot 1506 samtal, Ätstörningslinjen 444 och Närståendelinjen 361. Långt ifrån alla som sökte kontakt med oss kom dock fram. Vi arbetar därför kontinuerligt med att stärka vår svarskapacitet så att alla som behöver vårt stöd kommer fram. Detta är ett långsiktigt arbete som innefattar att rekrytera och utbilda volontärer samt att i jämn takt utöka våra samordnares tjänster.

Vi förstår att vi behöver ha längre öppettider för att möta stödbehovet. I vårt löpande arbete för att utöka svarskapicitet, samordnartjänster och ideellt engagemang behöver vi din hjälp.

Om du har möjlighet, skänk en gåva via SWISH 900 08 78 (märk din betalning med GÅVA).

Tack för att du är med i Frisk & Fri. Tillsammans räddar vi liv och arbetar för ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva!

Varma hälsningar,

Stefanie Nold
Verksamhetschef

Ge en gåva

Som givare ger du oss möjligheten att stödja människor drabbade av ätstörningar. Du stärker vår röst i samhället och gör det möjligt för oss att sprida kunskap till barn, ungdomar och vuxna i hela landet.

Ge en gåva

Få stöd

De personer som bemannar våra olika stödkanaler utgår från den egna erfarenheten av ätstörningar. Vi lyssnar och delar med oss av våra egna lärdomar från vår tid som drabbade eller som närstående.

Få stöd

Kalender

I vår kalender hittar du alla våra arrangemang, både lokala och digitala.

Arrangemang

Se fler nyheter

Många behöver oss – vi behöver dig

Hej! Den 2 juni är Internationella Ätstörningsdagen. I år kommer vi inte bara uppmärksamma dagen i form av panelsamtal, föreläsningar och i sociala medier. Torsdag den 2 juni utökar...

Läs mer

Informationskampanj på Arlas mejeriprodukter

Varje dag läser flertalet personer runt om i Sverige på baksidan av en mejeriprodukt. Det kan vara ett mjölkpaket, yoghurten till frukost eller någon annan förpackning med en baksida...

Läs mer

Skoluppgift kan trigga ätstörningar

Med jämna mellanrum blir vi kontaktade av skolelever eller föräldrar som har en oro inför en betygsgrundande skoluppgift som innebär att eleven ska föra matdagbok eller träningsdagbok. Vi har...

Läs mer