Boktips

sidebar-bok

Här samlar vi tips på böcker som berör ämnet ätstörningar.


En närståendes handbok – Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Har du någon med en ätstörning i din närhet? Hur reagerar du? Vad säger du? Boken ger dig information och många praktiska råd.  (Frisk & Fri)
Beställs här 


När det hälsosamma blir ohälsosamt: hjälp när tankar om kropp, mat och ätande tagit över ditt liv – Evelina Linder, Erika Nyman Carlsson

Den här boken innehåller ett behandlingsprogram utifrån KBT som även har stöd i forskning för personer med ätstörningar eller ätproblem. Du får kartlägga hur just din situation ser ut och mekanismerna bakom problematiken. Konkreta strategier hjälper dig att bryta onda cirklar och göra förändringar, så att du kan fylla tillvaron med det som får dig att må bra och att tillåta dig att njuta av livet. (2019 Natur & Kultur)


Mat för dig med ätstörning : vägen till ett friskt ätande -Carina Trägårdh Tornhill, Ulrika Koppers Watting

Mat för dig med ätstörning är ett häfte som kan hjälpa en på vägen till ett friskt och avslappnat ätande. På ett enkelt och lättillgängligt vis delger dietisterna och författarna Carina Trägårdh Tornhill och Ulrika Koppers Watting vad kroppen behöver för att den ska må bra. (2020 Gothia Fortbildning AB)


Jätteviktig – Terese Alvén

Alvén visar att det går att bli fri från ätstörningar och ger här råd och inspiration till alla som kämpar med att ta sig ur ett jobbigt förhållande till mat, träning och vikt. (2016 Hoi förlag)


Mattillåtet – Gisela van der Ster

Van der Ster beskriver utförligt vad som händer i kroppen när man börjar ge den näring som den behöver. Med den kunskapen är det lättare att våga påbörja resan mot ett friskt liv. En praktisk vägledning. (2014 Randi förlag)


Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap – Kajjan Andersson

Andersson ger utifrån vetenskap och egen erfarenhet tankeväckande och konkreta råd till vuxenvärlden i syfte att bättre rusta barn som växer upp i det ”ätstörda samhället”. (Forum förlag 2020, Bonnier Audio 2020)


Att övervinna hetsätning – Christopher Fairburn

Fakta och självhjälpsmaterial kring hetsätning. (2003 Studentlitteratur)


Kognitiv beteendeterapi vid hetsätningsstörning och övervikt – Klara Hedlund och Ata Ghaderi

Evidensbaserad behandling tillgängliggörs för att effektivisera och underlätta den behandling som ges vid olika kliniker.


Ät allt – hellre nästan rätt än exakt fel – Lindskog/van der Ster

En bok som slår hål på myterna kring mat och kost och berättar hur kroppen egentligen fungerar, och vad den behöver. (2000 Alfabeta bokförlag)


Som Zlatan fast bättre- Niclas Christoffer

Läsaren får följa Simons kamp mot att bli en bättre fotbollsspelare som dessvärre leder till att han utvecklar en ätstörning.(2012 Hoi förlag)


Normal och fin – Caroline Eriksson

Kroppsidealet ”smal och fin” är inget nytt och inte heller är det en nyhet att det får många att må dåligt och tycka illa om sina kroppar. För många leder detta till en energikrävande fixering vid vikt, mat och träning.Från ett personligt perspektiv har beteendevetaren Caroline Eriksson skrivit en självhjälpsbok, där hon förespråkar rätten att vara normalbyggd utan att ständigt behöva känna press på att vara smal(are). (2005 Natur & kultur)


Innanför – Jan Nordström

En diktsamling om en mans oro i själen och ätstörningar. (2006 Jan Nordström)


Tillsammansheten – Jan Nordström

En bok som drabbar på djupet i ord och bild om fotboll, ätstörningar och kärlek. (2011 Jan Nordström)


Och runt mig faller världen – Marit Sahlström

Marit har tre systrar och alla dessa drabbas av en ätstörning. Hur är det att vara syskon och samtidigt hantera allt annat som händer i sitt eget liv? (2014 Ordfront)


Lev med din kropp : om acceptans och självkänsla – Ata Ghaderi, Thomas Parling

Författarna guidar läsaren genom olika beteendeexperiment och övningar som syftar till att upptäcka den egna kroppen på ett nytt sätt, bland annat med hjälp av olika acceptansstrategier. (2009 Natur & Kultur)


Böcker för barn och unga

Mommi & FolketTuggumitanten – Åsa-Caroline Salomonsson

Boken tar upp frågor som kan vara knepiga att prata om med barn. Tuggummitanten handlar om att vara vuxen och leva med en ätstörning, i detta fall anorexi.  Boken behandlar även ämnen som mobbning och familjekonflikter, men även att en inte bör döma personer på förhand. Och allt detta på ett inte allt för komplicerat sätt. (2016 Idus förlag)


Fågelflickan – Johanna Nilsson

Minna vill bli en Fågelflicka. Hon vill bli lätt som luft och flyga iväg. Slippa sin kropp. Den gör bara ont. Förut tyckte hon om sin kropp. Hon åt och drack utan att vara rädd. Nu är varje tugga en kamp. Fågelflickan handlar om Minna som lider av anorexia. Ja, hela familjen lider. Minna kan inte ta sig ur sin ätstörning. En dag vill hennes lillebror inte heller äta. Minna börjar en lång väg tillbaka. En skakande, realistisk bok om en flicka som lider av anorexia. Om anhörigas förtvivlan och maktlöshet. Allt berättat i skönlitterär form. (2016 Nypon förlag)


 

Postad 14 mars, 2018

Taggar: ,