Har ni några bra boktips?

Ja det har vi.
Nedan listar vi böcker som vi läst och vill tipsa vidare om, på temat ätstörningar.

 


En närståendes handbok

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Har du någon med en ätstörning i din närhet? Hur reagerar du? Vad säger du? Boken ger dig information och många praktiska råd.
(Frisk & Fri)
Beställs här


Vägen mot det friska

Anna Ehn

Med utgångspunkt från sina egna och andras personliga erfarenheter skildras vägen bort från ätstörningar. Att ta sig ur sjukdomen är en process, inte sällan med bakslag längs vägen. Det är svårt att befinna sig i ett gränsland, inte längre sjuk men inte heller riktigt frisk. Vägen finns. Den är ofta utmanande, krokig och tidskrävande. Men det går att bli frisk.
(2022 Natur & Kultur)


Förstå och bemöta ätstörningar

David Clinton, Rasmus Isomaa

Denna bok hjälper behandlare, föräldrar och många andra att förstå och bemöta ätstörningarnas komplexitet och utmaningar. Boken integrerar aktuell forskning och personliga reflektioner från behandlare och personer med egen erfarenhet av ätstörningar för att ge en rik helhetsbild av vad det innebär att ha en ätstörning och betydelsen av medmänskliga relationer för tillfrisknande.
(2022 Studentlitteratur)


När det hälsosamma blir ohälsosamt: Hjälp när tankar om kropp, mat och ätande tagit över ditt liv

Evelina Linder, Erika Nyman Carlsson

Den här boken innehåller ett behandlingsprogram utifrån KBT som även har stöd i forskning för personer med ätstörningar eller ätproblem. Du får kartlägga hur just din situation ser ut och mekanismerna bakom problematiken. Konkreta strategier hjälper dig att bryta onda cirklar och göra förändringar, så att du kan fylla tillvaron med det som får dig att må bra och att tillåta dig att njuta av livet.
(2019 Natur & Kultur)


Mat för dig med ätstörning : Vägen till ett friskt ätande

Carina Trägårdh Tornhill, Ulrika Koppers Watting

Mat för dig med ätstörning är ett häfte som kan hjälpa en på vägen till ett friskt och avslappnat ätande. På ett enkelt och lättillgängligt vis delger dietisterna och författarna Carina Trägårdh Tornhill och Ulrika Koppers Watting vad kroppen behöver för att den ska må bra.
(2020 Gothia Fortbildning AB)


Jätteviktig

Terese Alvén

Alvén visar att det går att bli fri från ätstörningar och ger här råd och inspiration till alla som kämpar med att ta sig ur ett jobbigt förhållande till mat, träning och vikt.
(2016 Hoi förlag)


Mattillåtet

Gisela Van der Ster

Van der Ster beskriver utförligt vad som händer i kroppen när man börjar ge den näring som den behöver. Med den kunskapen är det lättare att våga påbörja resan mot ett friskt liv. En praktisk vägledning.
(2014 Randi förlag)


Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap

Kajjan Andersson

Andersson ger utifrån vetenskap och egen erfarenhet tankeväckande och konkreta råd till vuxenvärlden i syfte att bättre rusta barn som växer upp i det ”ätstörda samhället”.
(Forum förlag 2020, Bonnier Audio 2020)


Att övervinna hetsätning

Christopger Fairburn

Fakta och självhjälpsmaterial kring hetsätning.
(2003 Studentlitteratur)


Kognitiv beteendeterapi vid hetsätningsstörning och övervikt

Klara Hedlund och Ata Ghaderi

Evidensbaserad behandling tillgängliggörs för att effektivisera och underlätta den behandling som ges vid olika kliniker.
(2008 Studentlitteratur)


Ät allt – hellre nästan rätt än exakt fel

Lindskog/Van der Ster

En bok som slår hål på myterna kring mat och kost och berättar hur kroppen egentligen fungerar, och vad den behöver.
(2000 Alfabeta bokförlag)


Som Zlatan fast bättre

Niclas Christoffer

Läsaren får följa Simons kamp mot att bli en bättre fotbollsspelare som dessvärre leder till att han utvecklar en ätstörning.
(2012 Hoi förlag)


Normal och fin

Caroline Eriksson

Kroppsidealet ”smal och fin” är inget nytt och inte heller är det en nyhet att det får många att må dåligt och tycka illa om sina kroppar. För många leder detta till en energikrävande fixering vid vikt, mat och träning. Från ett personligt perspektiv har beteendevetaren Caroline Eriksson skrivit en självhjälpsbok, där hon förespråkar rätten att vara normalbyggd utan att ständigt behöva känna press på att vara smal(are).
(2005 Natur & kultur)


Innanför

Jan Nordström

En diktsamling om en mans oro i själen och ätstörningar.
(2006 Jan Nordström)


Tillsammansheten

Jan Nordström
En bok som drabbar på djupet i ord och bild om fotboll, ätstörningar och kärlek.
(2011 Jan Nordström)


Och runt mig faller världen

Marit Sahlström

Marit har tre systrar och alla dessa drabbas av en ätstörning. Hur är det att vara syskon och samtidigt hantera allt annat som händer i sitt eget liv?
(2014 Ordfront)


Lev med din kropp: Om acceptans och självkänsla

Ata Ghaderi, Thomas Parling

Författarna guidar läsaren genom olika beteendeexperiment och övningar som syftar till att upptäcka den egna kroppen på ett nytt sätt, bland annat med hjälp av olika acceptansstrategier.
(2009 Natur & Kultur)


Böcker för barn och unga

Mommi & Folket – Tuggumitanten

Åsa-Caroline Salomonsson

Boken tar upp frågor som kan vara knepiga att prata om med barn. Tuggummitanten handlar om att vara vuxen och leva med en ätstörning, i detta fall anorexi.  Boken behandlar även ämnen som mobbning och familjekonflikter, men även att en inte bör döma personer på förhand. Och allt detta på ett inte allt för komplicerat sätt.
(2016 Idus förlag)


Fågelflickan

Johanna Nilsson

Minna vill bli en Fågelflicka. Hon vill bli lätt som luft och flyga iväg. Slippa sin kropp. Den gör bara ont. Förut tyckte hon om sin kropp. Hon åt och drack utan att vara rädd. Nu är varje tugga en kamp. Fågelflickan handlar om Minna som lider av anorexia. Ja, hela familjen lider. Minna kan inte ta sig ur sin ätstörning. En dag vill hennes lillebror inte heller äta. Minna börjar en lång väg tillbaka. En skakande, realistisk bok om en flicka som lider av anorexia. Om anhörigas förtvivlan och maktlöshet. Allt berättat i skönlitterär form.
(2016 Nypon förlag)