Gör nästa bra grej

Thor filosoferar

Ibland är det svårt att vara snäll mot sig själv. Som att vi känner att vi inte riktigt förtjänar vår egen kärlek. Undermedvetet kanske vi vill straffa oss själva. När livet känns jobbigt är det lätt att gräva sig än djupare genom att agera destruktivt mot sig själv. Jag vet inte varför det är så. Det är inte logiskt på något sätt.

Det här behöver inte vara stora, dramatiska saker. Det kan vara små grejer – men sammantaget gör det att vi blir kvar i det jobbiga onödigt länge. Jag har funderat en hel del på det där. Finns det några tips eller knep för att vara snällare mot sig själv?

 

Foto Frisk & Fri

 

Jag är inte ett stort fan av motiverande citat på Instagram, men för något år sedan passerade några ord i mitt flöde, som jag faktiskt tyckte var användbara: ”Do the next right thing”. Som jag tolkar det innebär det att när livet är tungt och jobbigt, då behöver vi skala ner och fokusera på det omedelbara. Oavsett vad som har hänt förut och oavsett vad som kanske händer i morgon – vad kan jag göra precis just nu, som är snällt och bra för mig själv? Vad är ”nästa bra grej” jag kan göra?

När vi tittar på livet så, liksom i mikroepisoder, blir varje steg mindre tungt. Nästa bra sak kan vara att diska, eller dra upp persiennerna. De kan vara att ta en liten promenad. Ringa en vän. Äta en frukt. Du behöver inte tänka på vad du ska göra efter det – eller vad som ska hända om en vecka.

Bra saker leder ofta till fler bra saker. Och plötsligt känns livet lite bättre igen. Men. Jag vet, jag vet. Ibland är allting så jobbigt att det mesta känns omöjligt, inklusive enkla saker som att diska eller dra upp persiennerna. Ett annat trick jag har börjat med, är att ställa en timer. Jag tänker att jag kanske inte orkar diska allting, men kanske orkar jag i 20, tio eller fem minuter?

Om livet känns extra tungt nu i sommar – det kan ju vara så ibland, under perioder när livet ”ska” vara sådär lätt och ledigt – kom då ihåg att du alltid kan göra ”nästa bra grej”. Varken mer eller mindre.