Frisk och fri – blir livet bättre?

Anna filosoferar

När jag var sjuk tänkte jag ofta på hur det skulle bli när jag blev frisk. Först var det OM jag blev frisk men successivt ändras tankarna till NÄR jag blev frisk.

Jag hade länge en friskdag i tankarna när jag funderade över livet som frisk. Jag tänkte att min friskdag skulle börja med att jag tog sovmorgon för jag tog aldrig sovmorgon. Jag skulle möta en kompis, äta frukost på café och titta på människor i timmar. Kanske var det en solig dag, men det gjorde inget för den enda planen var att sitta där hela dagen och dricka kaffe efter kaffe, äta när vi blev hungriga och inte bry oss om tiden. Inte känna ångest över att jag inte var ute i solen, över att jag inte rörde mig eller åt på speciella tider. Jag tänkte mycket på om det egentligen var värt att bli frisk. Jag hörde andra prata om livet som friska. De sa att livet var så mycket bättre och de verkade gladare, mindre oroliga och mer avslappnade. Inte längre styrda av känslan att behöva kontrollera allting. Ville inte jag också det? Släppa reglerna? Men det tog lång tid för mig att våga släppa kontrollen, för vem var jag utan den? Trots att jag gärna ville vara en spontan och avslappnad person så kände jag prestige i att vara en person som kunde leva enligt tydliga regler. Jag var stolt över att aldrig ta sovmorgon och gå ut oavsett väder. För mig kunde jag inte vara båda, det var antingen stenhårda regler eller ingenting. Det fanns inget mittemellan.

När jag tillslut vågade lätta på reglerna så märkte jag att det faktiskt går att vara båda. Det går att vara en person med kontroll över sitt liv samtidigt som en är spontan och avslappnad. Att bli frisk gjorde faktiskt livet bättre trots att det på vägen dit kändes som om jag började varje dag med att hoppa från ett stup. Mina friskdagar blev fler och fler, tillslut reflekterade jag inte längre om jag hade suttit inomhus på café trots att solen sken ute. Jag bara var mig själv och när andra frågade så svarade jag att ja – livet blir bättre. Trots att det har sina jobbiga dagar så är det värt att bli frisk och fri från regler och kontroll. Det är värt att bara leva.