Få hjälp

Det går att bli frisk och fri från en ätstörning. Med rätt stöd och professionell hjälp är det möjligt. Det finns flera typer av ätstörningar och de kan yttra sig på olika sätt hos olika människor. En ätstörning sitter inte i antalet kilo utan det handlar mycket om känslor och tankar.

Viktfobi och matproblem är symptom på något annat – det är ofta ens tankar och en låg självkänsla som är grunden till själva ätstörningen. Detta är en sjukdom som innebär mycket ensamhet och skamkänslor, men det finns hjälp och stöd att få.
Både den som lider av problematiken och de som står nära blir drabbade av en ätstörning. Det är viktigt att du blir medveten om att du eller en närstående är drabbad av en ätstörning, och inse att det  inte handlar om ett normalt förhållningssätt till mat. När man väl insett att maten är ett problem i tillvaron finns det vissa saker man kan tänka på och göra.

Berätta för någon du har förtroende för

Du kommer att märka att det känns mycket bättre om du pratar med någon än om du bär det inom dig helt ensam. Fundera på om det finns någon i din närhet som du känner tillit för som du kan prata med. Du kan också kontakta Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Vi svarar på dina frågor och hjälper dig vidare om du vill det. Maila eller ring den lokalavdelning som ligger närmast dig.

Våga fråga och agera

Som närstående till någon som kan vara drabbad av en ätstörning eller som riskerar att drabbas är man en viktig person. Det är en bra idé att våga uttrycka sin oro; det är bättre att säga någonting än att inte säga något alls för att man är rädd för att säga fel saker.
Fråga personen om hen vill prata. Vill hen det – lyssna. Att stå nära någon som inte mår bra är krävande och det är viktigt att inte glömma bort sig själv. Så sök stöd oavsett om du är direkt drabbad eller närstående. Läs gärna mer på vår sida för närstående.

Sök professionell hjälp

Det är vanligt att personer som är drabbad av ätstörningar har svårt att inse allvaret med sjukdomen. Det är viktigt att man tar hjälp utifrån. Titta i listan över vårdinstanser.

Stödmail

Önskar du som drabbad eller närstående stöd via mail kontaktar du den lokalavdelning som ligger närmast den ort du bor på. Mailadresser hittar du under respektive lokalavdelning.
Finns det ingen lokalavdelning just på den ort du bor på, kontaktar du den som ligger närmast.

Stödchatt

Har du stödfrågor kan du alltid chatta med oss. Du hittar aktuella chattider här.
Chatten är ett stödjande komplement till vård och annat terapeutiskt arbete

Stödtelefon

Vill du som drabbad eller närstående prata med någon, kontaktar du oss på vår stödtelefon. Tider och telefonnummer hittar du här

Öppna träffar & Stödgrupper

På flertalet orter erbjuder vi öppna träffar och stödgrupper för drabbade och närstående. Läs mer om detta här.