Thor filosoferar: När livet inte känns så bra

Foto: Frisk & Fri

Det är ingen hemlighet, men vi glömmer det ofta. Livet går upp och ner. Ibland mår vi dåligt och ibland mår vi bra. Det kan bero på saker som händer runtomkring oss, men ibland är det bara en känsla, som från ingenstans. Vi vaknar på morgonen och livet känns tungt, som att vandra i lera. Allting går trögt och långsamt.

Med åren lär vi oss att det är så det är att vara människa. Skiftningarnas existens. Men för oss som någon gång varit drabbade av en ätstörning kan perioder av nedstämdhet också innebära ytterligare utmaningar. Utan att vi märker det kan vi falla in i gamla mönster och beteenden, som ett sätt att hantera det tunga och långsamma. Och det som skulle ha varit en kortare period av motstånd blir istället ett återfall in i ätstörningarnas destruktiva värld.

Nu kan även sådana mönster vara övergående. Men det gäller att vara uppmärksam. Vad gör vi när vi mår lite sämre? Vad är det för beteenden som kommer smygande? Och hur kan vi bryta med dem i tid? Om du behöver hjälp att fundera kring sådana saker, eller om du märker att en del gamla tankar återkommer, kan du alltid höra av dig till oss. VI har både telefonstöd och chatt. Kolla hemsidan för aktuella tider.

Kom ihåg! Livet är en bergochdalbana. Ibland är vi högt, högt upp och allting känns lätt och roligt. Ibland störtar vi neråt och det känns som att vi aldrig kommer upp igen. Men det gör vi. Sådant är livet. Du är inte ensam.

 


Nu under sommaren kommer vi att publicera ett par inlägg där Caroline, verksamhetsledare i Frisk & Fri Gävleborg, Felicia, volontär i Frisk & Fri Malmö, Emma, volontär i Frisk & Fri Göteborg, Thor, pressansvarig och Maja, digital kommunikatör samt verksamhetsledare i Frisk & Fri Norrköping/Linköping filosoferar. Texter som är lite mer personligt skrivna utifrån egna erfarenheter av ätstörningar, friskhet, livet, normer och ideal.