Pressansvarig

50 % tillsvidareanställning.

Vill du bemöta myter om ätstörningar och psykisk ohälsa? Vill du öka kunskapen om ätstörningar i samhället och påvisa vikten av tidiga och hälsofrämjande insatser? Vill du tillhöra en grupp likasinnade i ett tillåtande och öppet arbetsklimat?

Vi söker en pressansvarig med egen erfarenhet av ätstörningar som vill vara med och förmedla vårt viktiga budskap om ätstörningar, tillfrisknande, normer och ideal.  

Om Frisk & Fri

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar, startades 1983. Kärnan i föreningen är den egna erfarenheten av ätstörningar och tillfrisknande. Vi samlar våra individuella drivkrafter till föreningens gemensamma vision: ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva. Riksföreningens verksamhet utgår från tre ändamålsområden: stödja, sprida kunskap och påverka.  

Om uppdraget

Vi erbjuder dig möjligheten att ansvara för föreningens mediebild och PR-arbete tillsammans med kollegorna i kommunikationsgruppen (digital kommunikatör, medlems- och webbansvarig och redaktör/ansvarig utgivare Insikt). Du ansvarar för löpande kontakt med press och media, du bistår också föreningens ledning och operativt ansvariga ute i landet med korrektur och språkbearbetning i samband med exempelvis skrivelser, ansökningar och annan extern kommunikation. Som pressansvarig blir du en del av kommunikationsgruppen och rapporterar till verksamhetschefen. I kommunikationsgruppen arbetar du speciellt nära föreningens digitala kommunikatör. Tillsammans planerar ni utspel och uttalanden i media och sociala medier, samt koordinerar föreningens talespersoner.  

Som pressansvarig kommer du att ansvara för följande uppgifter:  

 • Upprätthålla och skapa goda medierelationer.
 • Formulera budskap och medieträna talespersoner. 
 • Mäta, följa upp och analysera genomslaget av medie- och PR-arbetet.
 • Krishantering.
 • Korrekturläsning och språkbearbetning av medlemstidningen Insikt, bidragsansökningar, texter för hemsida och annan extern kommunikation.

Erfarenheter, färdigheter och meriter

Du har mycket god förmåga att snabbt sätta dig in i en fråga, formulera budskap och korrekturläsa/förbättra text. Du analyserar utmaningar, hittar lämpliga strategier och utformar argumentation som fångar upp olika perspektiv. Du är samarbetsinriktad, samtidigt som du kan ta eget ansvar. Du har tidigare jobbat med PR, pressarbete och kommunikation, gärna inom ideella sektorn – kanske som pressansvarig eller kommunikatör. Om du också är van vid att representera en organisation i intressepolitiska sammanhang är det meriterande. Tjänsten kräver en stor dos kreativitet, samtidigt som du behöver vara både analytisk och snabbtänkt.

Tjänsten handlar också om att stötta och coacha andra, eftersom föreningens största styrka är vår gemensamma erfarenhetsbaserade kunskap. Du tycker om att arbeta med människor för att de ska kunna få komma till tals med sina tankar och erfarenheter om ätstörningar och tillfrisknande.  

För att lyckas i rollen som pressansvarig är du empatisk, kommunikativ och strukturerad. Du har också ett genuint intresse för intressepolitiska frågeställningar. 

Som pressansvarig förväntar vi oss att du har: 

 • Gedigen erfarenhet av strategiskt och operativt arbete på en kommunikationsavdelning (ideella sektorn är meriterande).
 • Erfarenhet av medierelationer, medieträning och budskapsformulering.
 • Erfarenhet av krishantering.
 • Känsla för det svenska språket i talad och skriven form – du ska vara en mycket säker skribent.
 • Förmågan att snabbt identifiera kärnan och/eller nyhetsvärdet i komplexa resonemang – för att sedan omvandla detta till budskap som fångar människors intresse och ökar förståelsen för frågorna.
 • Egen erfarenhet av ätstörningar och tillfrisknande, antingen som tidigare drabbad eller närstående. Se villkor i slutet av annonsen. 

Tjänsteupplägg

Tjänsten är en tillsvidareanställning 50 % med en provanställning på 6 månader.

Tillträde sker under tidig hösttermin, enligt överenskommelse. Frisk & Fri har kollektivavtal.   

Ansökan

Ansökan skickas till ansokan@friskfri.se senast den 30 maj 2022. Märk ansökan ”Pressansvarig”.

Har du några frågor, kontakta vår verksamhetschef, Stefanie Nold. 

Ansök Mejla Stefanie

Tidigare drabbad

Du behöver se dig som helt frisk sedan minst två år tillbaka.

Vi ser gärna att det gått ytterligare en tid innan du börjar engagera dig. Det är en stor fördel att få distans till sjukdomsperioden samt hunnit få nya reflektioner i livet som frisk.

Tidigare närstående

Du kan vara närstående genom att till exempel vara en familjemedlem, kollega, vän, partner, tränare eller släkting.

Den du står nära behöver vara frisk. Vi ser gärna att det gått en tid efter tillfrisknandet innan du engagerar dig, då det är en stor fördel att fått lite distans till sjukdomsperioden.