Vården måste anpassas – 3 av 4 patienter med ätstörningar har fler diagnoser

Årets vårdrapport från Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar – har samsjuklighet som tema. En av slutsatserna är att vården behöver anpassas till att den psykiatriska samsjukligheten är omfattande.

Enligt psykolog Johanna Levallius, som analyserat och sammanställt över 600 enkätsvar, kan det ske med mer individanpassad vård, bättre samarbete mellan vårdenheter och större hänsyn till samsjuklighet vid bedömning och behandling.

“Vården jobbar utifrån att varje patient endast har en diagnos medan verkligheten ser helt annorlunda ut”, säger Johanna Levallius.

3 av 4 med en diagnos inom ätstörningsområdet har ytterligare minst en diagnos, i huvudsak en psykiatrisk sådan. Depression och ångestsyndrom är vanligast. Siffran är belagd i tidigare studier och speglas i den enkät som ligger till grund för vårdrapporten. Totalt har 343 drabbade och 321 närstående runt om i landet svarat på frågor om hur de upplevt vården för ätstörning under det senaste året.

Det som både drabbade och närstående lyfter som allra viktigast är att vårdpersonal lyssnar, visar respekt och förståelse och försöker se personen bakom ätstörningen. För att begränsa sjukvårdskostnader, minska avhopp från behandling och förbättra resultat bör behandlare enligt rapporten ge utrymme att utforska vad det är som utlöst och upprätthåller sjukdomen, inte bara behandla symtom. Drabbade bör alltid erbjudas samtal och ges möjlighet att prata om tankar och känslor, för att behandlingen ska bli framgångsrik.

Vårdens oförmåga att möta samsjuklighet speglas även tydligt i föreningens stödverksamhet. I Frisk & Fri finns omfattande egenlevda erfarenheter av att ha tillfrisknat från en ätstörning, och medlemmars värdefulla insikter som vi vill att fler uppmärksammar.

 


Frisk & Fri lanserar en vårdrapport på årlig basis. Syftet är granska vården och ta vara på patienters och närståendes upplevelser – för att göra vården bättre.

Här finns årets rapport som pdf, du hittar den även på följande sida: friskfri.se/opinion 

Kontakt

För mer information kontakta Helena Forsman, strategisk verksamhetsutvecklare.

Eller mediakontakt Marika Rasmusson 072 250 72 77.

Mejla Helena Mejla Marika

Se fler nyheter

Vi söker deltagare i Skåne till Body Project

  Häng med oss och diskutera utseende, kroppsideal och press att se ut på ett visst sätt! Tack vare bidrag från Region Skåne kan Frisk & Fri Skåne erbjuda...

Läs mer

Debattartikel: Kroppshetsen hotar folkhälsan – vi måste bryta trenden nu 

Träning har en odiskutabel plats som en av de viktigaste faktorerna för vår fysiska och psykiska hälsa. Men allt fler mår dåligt bara av att tänka på att träna....

Läs mer

Insändare i DN 24 okt 2024: Vi måste få en anständig chans att förebygga ätstörningar och rädda liv! 

Det är helt orimligt att vi som arbetar med livsviktiga frågor ska vara beroende av osäkra och kortsiktiga bidrag. Minnesgåvor, hur välmenande och betydelsefulla de än är, ska inte...

Läs mer