Ny brittisk studie

logo-uob

Johanna på Livskick har skrivit om den nya brittiska studien som publicerades i december 2013.

Ideal och kroppsuppfattning är ett stort problem bland ungdomar, och en brittisk studie ger ännu mer tyngd åt detta. Två tredjedelar av 13-åriga tjejer är rädda för att gå upp i vikt, och 1/3 är missnöjda med sin nuvarande vikt och kroppsform. Tjejer har generellt en dubbelt så stor risk att vara ”extremt” oroade över att gå upp i vikt, eller att bli överviktiga.

Något som också framgick av studien var den höga förekomsten av tankar och beteenden som är typiska för ätstörningar – hos unga killar. En av fem tonårskillar var oroliga över sin nuvarande vikt eller kroppsform.

Unga tonåringar oroar sig inte bara – de vidtar åtgärder för att minska i vikt. Fler än 1 av 4 tjejer, och 1 av 7 killar, höll igen matmässigt. Detta genom att antingen fasta, hoppa över måltider eller kasta maten. Ungefär 5 % av tjejer och killar hade hetsätit, medan färre än 1 % av tjejer och killar hade använt laxermedel eller framkallat kräkningar i viktminskningssyfte.

Den brittiska studien bekräftar tidigare studier gjorda i USA. Enligt den amerikanska riksföreningen mot ätstörningar håller majoriteten av tonåriga tjejer och nästan 1/3 av tonåriga killar på med ohälsosamma sätt att kontrollera vikten, t ex genom att hoppa över måltider, fasta eller använda laxermedel.

Problem med kroppsuppfattning uppkommer tidigt: 81 % av 10-åringar är rädda för att bli tjocka, och man har även funnit att 3-åriga tjejer är ”känslomässigt investerade i det smala idealet”.

Den brittiska studien visar att ett stort antal tonåringar har tankar och beteenden som kan leda till riktiga ätstörningar. Tjejer och killar som är oroliga över sin vikt och använder sig av ohälsosamma metoder löper större risk att bli överviktiga när de är 15. Ju mer ohälsosamma 13-åringarnas beteende kring vikten var, desto mer vägde de två år senare. På grund av detta, och på grund av hur stor psykisk skada skev kroppsuppfattning kan göra, anser författarna till studien att föräldrar ska vara uppmärksamma på barnens beteende och lyssna på deras bekymmer. Föräldrar borde ta det lika allvarligt som om det handlade om droger.

Läs mer om studien här.

Hitta till Johanna på Livskick här.

Postad 14 januari, 2014

Taggar: , , ,