Novellen Utkiksplatsen del 1

Untitled-1-ft

Frisk & Fri kommer att publicera en novell av Ivar Fors i åtta delar här på vår blogg, med start idag den 17 mars. En del kommer att publiceras varje dag.

”Tåget tog honom till Märsta station och därmed hem. Sakta rullar det från perrongen, tillbaka in mot Stockholm igen. Han betraktar tåget från sin bänk. Det försvinner bakom en krök.

Han reser sig upp. Tar tag i byxlinningen och drar upp en bit. Har behövt varva ner efter den långa skoldagen.

Han tänker att han har vilat färdigt. De gröna stationsbänkarna vid cykelställen är lagom bekväma att vila på. Det är svårt luta huvudet mot ryggstöden, så helt avslappnad har hans vila inte varit. Han går förbi cykelställen. Trycker på knappen och gubben blir grön. Hinner gå halvvägs innan den blir röd. Passerar ICA. Där sitter ett helt gäng. Spenderar sin vardag drickandes energidrycker. Blev det häftigare med sådant sedan de höjde åldergränsen, tänker han.

Stationsgatan sträcker ut sig framför honom. Amadeus börjar nynna på en låt. Med tonerna ringande inuti hans huvud blir tankarna förenklade. De luckras upp och får svårare att ta plats. Något snärtar mot utsidan av hans sko och får honom att stanna upp. Amadeus tittar ner på skon. Ett snöre har påbörjat sin uppknytning, och i korsningen vid Preemmacken stannar han för att knyta om det. Han slutar nynna. Det som under hela dagen knackat på medvetandets dörr, tar sig långsamt in. Han skyndar sig att knyta skon och ställer sig upp för att skaka av sig det som försöker ta sig in. Det går inte. Ett illamående sprider sig från bukområdet, ut i armar och ben – upp i huvudet.”

Postad 17 mars, 2014

Taggar: , ,