Mammastöd i dagens Metro

Skärmavbild 2014-01-08 kl. 08.05.25

Viktuppgången under en graviditet är för många mest en mysig mammabula på magen. Andra känner även obehag inför de extra kilona, som de inte kan påverka. Något som kan ge återfall i ätstörningar, eller trigga igång dem.

När Hanna Kihlander blev gravid med dottern Estrid hamnade hon i en storm av känslor. Glädjen blandades med svåra frågor och funderingar:

– Jag oroade mig för om min tidigare anorexi medfört skador på kroppens inre organ, och om de i sin tur kunde vara farliga för fostret i magen. Och jag undrade hur jag skulle klara av att förhålla mig till en växande mage och kropp, säger Hanna.

Tankar hon inte kunde dela med vänner eller närstående, eftersom de skulle oroa sig för att hon blivit sjuk igen, även om hon då varit frisk i nästan sju år.

Den räddade ängeln blev en mentor via stödföreningen Frisk&Fri, som varit med om samma sak, och som stöttade henne genom graviditeten. Som berättade att kroppen med tiden fungerar som den ska om man är frisk från sin ätstörning. Som inte tyckte att de frågor och tankar som Hanna bar på var konstiga.

Ätstörningar i samband med graviditet och småbarnstid, är vanligare än vi kanske stor. Sjukdomen kan ha pågått redan innan, vara ett återfall, eller ny. Tidigare publicerade studier säger att minst 4 procent, och upp till 11 procent, kan ha en ätstörning under graviditeten. Siffror som nu bekräftas i ny svensk forskning.

– Vi ser liknande siffror i vår studie, att cirka 5-10 procent kan ha en pågående ätstörning under graviditet och småbarnstid. Vi ser även att det finns fler kvinnor i riskgruppen på bvc än på mvc, säger Cecilia Brundin Pettersson, behandlare och expert på ätstörningar.

Läs hela artikeln här.

Och läs om vårt mammastöd här.