Lär känna Kaisa – en av våra volontärer

Stockholm_kaisa_ekqvist

Det här är Kaisa Ekqvist. Hon bor i Hägersten och är verksam i lokalavdelningen Stockholm. Kaisa är tidigare drabbad och arbetar som E-commerce Manager. På fritiden går Kaisa på konserter, tränar och umgås med vänner.

Hej Kaisa, vad betyder ditt engagemang för dig?
För mig handlar det mycket om att jag har hittat ett sätt att använda mina erfarenheter från när jag själv var drabbad till att bidra med något positivt istället, där jag har en chans att hjälpa andra som nu är i samma eller liknande situation som jag var.

Vad driver dig i ditt engagemang?
Eftersom jag tog mig ur det och idag är frisk sedan flera år tillbaka, så vet jag att det är möjligt. Jag tror det är den vetskapen som driver mig i mitt engagemang, att få de som är drabbade och som kontaktar oss att förstå att det går att må så mycket bättre och att man faktiskt kan bli helt frisk.

Vilken är den viktigaste feedback för dig som du får från närstående och drabbade?
Svårt att säga, men när personen tackar och säger att chatten har varit till hjälp så vet man ju att man måste ha gjort något rätt under samtalet i alla fall.

Varför behövs fler volontärer i Frisk & Fri?
Det finns tyvärr många som behöver stöd och råd kring det här med ätstörningar, så ju fler vi har möjlighet att hjälpa desto bättre.

När känner du att du gör skillnad?
När någon skriver att man hjälpt dem att våga ta tag i sina ätstörningar och att de kommer söka hjälp. Eller när någon inleder med att allt är skit, men sedan får ur sig mer och mer och till sist tackar för pratstunden. Då har man ju förhoppningsvis hjälpt personen åtminstone en liten stund.

Varför behövs mer kunskap om ätstörningar?
Det finns så många fördomar kring ätstörningar och det känns som att få faktiskt har koll på vad det innebär. Det hade varit lättare för de som kämpar eller som är nära att trilla dit ifall fler kände igen signalerna eller visste hur man kan hjälpa till och stötta.

Vad ger dig hopp och kraft i ditt engagemang?
Varje gång när någon uttryckligen tackar för samtalet och säger att man har varit till hjälp, då vet man att det man gör har en betydelse. Men också hur lite stöttning ibland kan göra så stor skillnad, det räcker ju många gånger med att bara lyssna på vad personen behöver få ur sig. Man behöver inte själv sitta på massa svar, utan bara finnas där.

Vad är det roligaste med att vara volontär i Frisk & Fri?
Varje gång man känner att man haft ett bra samtal med någon, då påminns man om varför man är engagerad.

Bli volontär i Frisk & Fri!

INFORMATÖR
Vill du bli informatör i Frisk & Fri? Har du själv tidigare varit drabbad av en ätstörning eller är du närstående (t.ex. förälder, partner, syskon, barn eller vän) till någon som tidigare varit drabbad?

LEDARE STÖDGRUPP FÖR NÄRSTÅENDE
Är du närstående (exempelvis förälder, vän, partner, syskon eller barn) till någon som tidigare varit drabbad av en ätstörning? Vill du bli ledare för stödgrupper i Frisk & Fri?

LEDARE ÖPPNA TRÄFFAR FÖR NÄRSTÅENDE
Är du närstående (exempelvis förälder, partner, syskon, vän eller barn) till någon som tidigare varit drabbad av en ätstörning? Vill du bli ledare för öppna träffar i Frisk & Fri?

LEDARE ÖPPNA TRÄFFAR FÖR DRABBADE
Har du själv varit drabbad av en ätstörning? Vill du bli ledare för öppna träffar, riktade till drabbade?

LEDARE STÖDGRUPP FÖR DRABBADE
Har du själv varit drabbad av en ätstörning? Vill du bli ledare för våra stödgrupper, riktade till drabbade?

LÄS MER HÄR!