Lär känna Jonathan – en av våra volontärer i Stockholm

Det här är Jonathan Ekblad. Han bor i Stockholm och är verksam i lokalavdelningen i Stockholm. Jonathan är tidigare drabbad och är frisk sedan cirka sex år. Idag arbetar han som hälsopedagog. På fritiden sjunger han i kör, tränar och träffar vänner och familj.

Hej Jonathan, vad betyder ditt engagemang för dig?
Jag brinner för att stärka och hjälpa de människor som dagligen brottas med otroliga svårigheter. Dessutom vill jag slå hål på de myter och den okunskap som finns om ätstörningar.

Vad driver dig i ditt engagemang?
Jag vill hjälpa de som är i samma situation som jag en gång var.

Vilken är den viktigaste feedback för dig som du får från närstående och drabbade?
Jag får ständig uppmuntran från både närstående och drabbade. De tycker att vi gör en bra insats och att vårt arbete är jätteviktigt.

Varför behövs fler volontärer i Frisk & Fri?
Med fler volontärer kan vi ytterligare utveckla verksamheten. Är vi fler kan vi också öka trycket på samhället och få mer resurser.

När känner du att du gör skillnad?
När jag ser att en människa blir upplyst, så att säga, och får en egen idé om hur hen kan lösa problemen på sitt sätt. När de kommer fram och berättar det då känner jag att jag gör skillnad.

Varför behövs mer kunskap om ätstörningar?
Fortfarande känns det som att stora delar av samhället saknar förståelse för vad det innebär att ha en ätstörning. ”Det är väl bara att”- tänket lever fortfarande i ganska stor utsträckning.  Därför behövs mer kunskap och mer förståelse inom området.

Vad är det unika med Frisk & Fri?
Det som gör Frisk & Fri unikt är att vi arbetar inom så många olika områden och att vi har ett bra komplement till den vård som finns, framför allt genom en rad olika stödfunktioner. Det är också bra att stödfokuset även ligger på de anhöriga/närstående och inte enbart på de drabbade.

Vad ger dig hopp och kraft i ditt engagemang?
Att jag vet att jag alltid har möjlighet att hjälpa på lång sikt. Även om vissa saker kan ta längre tid så sjunker de så småningom in och utvecklas till något positivt.

Vad är det roligaste med att vara volontär i Frisk & Fri?
Att få möjligheten att hjälpa andra människor att skapa förståelse kring sina utmaningar. Sedan tycker jag Frisk & Fri har blivit lite av en livsstil. Vi har en härlig stämning i personal/volontärstyrkan och det är lätt att komma in och bli en i gänget. Det känns bra att veta att vi jobbar åt samma mål även om vi ibland gör det på olika sätt.

Är det något du saknar eller skulle vilja förbättra i din roll som volontär?
Det jag ibland kan sakna är möjligheten till uppföljning inom vissa uppdrag, att få träffas vid ytterligare tillfälle och se hur saker har gått/utvecklats.

Bli volontär i Frisk & Fri!

SVARA I ÄTSTÖRNINGSLINJEN
Vill du bli volontär för Ätstörningslinjen? Har du egen erfarenhet av ätstörningar?

LEDARE STÖDGRUPP FÖR NÄRSTÅENDE
Är du närstående (exempelvis förälder, vän, partner, syskon eller barn) till någon som tidigare varit drabbad av en ätstörning? Vill du bli ledare för stödgrupper i Frisk & Fri?

LEDARE ÖPPNA TRÄFFAR FÖR NÄRSTÅENDE
Är du närstående (exempelvis förälder, partner, syskon, vän eller barn) till någon som tidigare varit drabbad av en ätstörning? Vill du bli ledare för öppna träffar i Frisk & Fri?

SITTA I CHATTEN
Vill du bli chattstödjare i föreningens chatt? Har du varit drabbad av en ätstörning? Eller är du själv närstående (exempelvis förälder, vän, partner, syskon, barn) till någon som tidigare varit drabbad?

LÄS MER HÄR!