Kitty Jutbring om kroppar

Kitty Jutbring.Programledare P3 Star.foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I Aftonbladet kan man läsa följande:

”Programledaren och kocken Leila Lindholm, 38, hade bestämt sig: det var slut på ursäkter – hon ville ha tillbaka sin kropp”.

Därefter har Leila Lindholm gått ner väldigt mycket i vikt och det här har Kitty Jutbring reagerar på i sin blogg:

”Få tillbaka sin kropp”? Jag har sett henne flera ggr innan det här sk ”viktraset”, och då hade hon en kropp.

Gills inte den kroppen då för att den inte är exakt som idealet? Försvann kroppen när den inte passade exakt in i mallen längre? Kan det bli tydligare?

Det känns som att det skylls på ”mammakilon” till höger och vänster. Är det inte ok att kroppen förändras med graviditet?! Varför inte istället fokusera på vilket jäkla jobb kroppen har klarat av, och låta den få förändras?

Det är som att samhället lägger ribban för vad som är ”en snygg kropp” som duger vid tonårskroppen, före-barn-kroppen, (samma ålder som många modeller vi jämför oss med är) innan förändringar, innan färdig pubertet, innan eventuella graviditeter och former, och sen kämpar vi VARJE JÄKLA DAG, späker oss och kastar bort en massa värdefull energi på att försöka se ut som DÅ igen.

Som att det är den ”rätta, mest värdefulla, förväntade kroppen”, och att vi måste tillbaks till varje pris, annars är vi DÅLIGA?! Som om vi först ska må kass i massa år, mobba oss själva, och sen, om vi lyckas banta, så förtjänar vi plötsligt att bli lyckliga, plötsligt är det OK ATT GILLA KROPPEN IGEN, är det SÅ det funkar, alltså?

Vem försöket vi lura?”

Läs hela inlägget i Kittys blogg här.

Postad 22 november, 2013

Taggar: , , ,