Hälsa handlar om mer än kalorier

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 08.30.47

I Linköping finns caféet Hälsofreak, som gjort valet att skriva ut mängden kalorier i sina rätter. Hälsa kan vara väldigt mycket. Hälsosamt kan lätt bli ohälsosamt; i dag lever cirka 100 000 personer med en diagnostiserad ätstörning. Ätstörningar syns ofta inte, har ingen ålder och går inte över av sig själva. Därför har vi alla ett ansvar.

Vi i Frisk & Fris (Riksföreningen mot ätstörningar) lokalavdelning reagerar på det val Hälsofreak gjort angående kaloriinformation. Detta val är inget som direkt skapar en ätstörning, eftersom många komponenter spelar in, men det bidrar onekligen till ett komplicerat förhållande till mat. Dessutom vet vi att redan drabbade och personer i riskzonen kan triggas av detaljer, siffor och bilder. Med tanke på hur många som i dag lever med en ätstörning (och mörkertalet är stort) innebär det att vissa av Hälsofreaks kunder är drabbade.

Texten ovan är tagen ur en debattartikel som igår publicerades i Linköpings lokaltidning Corren. Se härför att läsa hela debattartikeln i sin helhet.