Frisk & Fri om s.k ortorexi

Skärmavbild 2016-07-31 kl. 11.12.57

Att det är sunt att träna är de flesta överens om. Men när träningen styr hela ens tillvaro kan man vara i riskzonen för en osund träningsmani.

Så kallad ortorexi har blivit allt mer utbredd de senaste åren, enligt Anna-Maria af Sandeberg, överläkare och verksamhetschef på Stockholms Centrum för Ätstörningar.

– Träning har blivit på gränsen till tvångsmässig för en del. ”Ortorexin” är inte diagnosklassad och alltför utbredd för att man ska kunna ge statistik. Den inbegriper en stor grupp som aldrig söker vård, säger hon till TT.

Vi i Frisk & Fri får ett tjugotal samtal i veckan från personer med träningsmani. Ortorexin har ökat markant de senaste fem åren, särskilt bland småbarnsföräldrar – både kvinnor och män – över 30, berättar Hanna Kihlander.

– För dem räcker det inte med att träna normalt. De ska ha personlig tränare och träna på samma nivå som en elitidrottare fast de har barn och heltidsjobb. Nu är det trendigt att vara vältränad, även för kvinnor. Så fort vi ser en trend och ett kroppsideal, ser vi även extrema varianter av det, säger hon.

Läs hela artikeln här.