Frisk & Fri i SVT Tvärsnytt

Skärmavbild 2013-11-12 kl. 09.28.46

En som levt med ätstörningar är Josefin Bäck. Hon är nu kontaktperson i Frisk & Fri Örebro.

– Tänk om någon hade fattat det när jag var 18 år – att jag hade ett problem, fast jag hade inte gått ner i vikt. Då kanske jag hade sluppit de resterande 15 åren som jag ägnade åt det här, säger Josefin Bäck som i dag är frisk.

Josefin Bäck var 16 år när hon började banta och har levt nästan hela sitt vuxna liv med ätstörningar.

– Jag hade problem i åtta år innan jag fick en diagnos. Under den tiden var det nog människor runt omkring mig som hade misstänkt att det fanns ett problem, men jag fattade ingenting. Jag trodde att det var ett normalt tillstånd. Och det syntes inte utanpå, säger Josefin Bäck.

– Man kan säga att vem som helst kan insjukna i en ätstörning. Pojkar och män drabbas i högre grad, vuxna kvinnor drabbas i högre grad. Och det gäller heller inte bara underviktiga utan två tredjedelar av patienterna är normalviktiga eller överviktiga, säger Sanna Aila Gustafsson, socionom på ätstörningsenheten i Örebro.

Se klippet här.

Postad 12 november, 2013

Taggar: , , ,