Frisk & Fri i Aftonbladet

q6_a3_3_62358698

H&M har kritiserats för att använda sig av alltför smala modeller och företaget medger nu att vissa bilder bör ses över. Däremot ger de inga svar på om deras arbete med sina modeller ska förändras.

Idag skrev Aftonbladet en artikel om ämnet.

– Idealen påverkar oss alla och klädföretagen har ett stort ansvar, säger Hanna Kihlander vid Frisk & Fri.

På Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri, anser man att de ideal som bland annat förmedlas från klädföretag som H&M har stor påverkan och att de därför har ett ansvar för hur deras modeller ser ut.

– Israels lag är absolut ett steg i rätt riktning eftersom det lyfter debatten kring osunda skönhetsideal, säger Hanna Kihlander, pressansvarig vid Riksföreningen mot ätstörningar Frisk & Fri.

Hon skulle gärna se en lagstiftning även i Sverige eftersom det skulle skydda modellerna mot att pressas att gå ner alltför mycket i vikt.

–  Att retuschera modellernas kroppsstorlekar bidrar naturligtvis till det sjuka idealet och det skulle vi också gärna se ett stopp för, säger hon.

Samtidigt anser hon att beräkningar enbart på BMI är komplicerat.

– BMI kan ibland vara ett dåligt sätt att mäta. Carolina Klüft är till exempel kraftigt överviktig om man bara gör beräkningar enligt BMI.

Läs vad H&M själva säger här.

Postad 14 november, 2013

Taggar: , , , , ,