Frisk & Fri diskuterar sociala medier i Expressen

645@70

Att lägga ut kroppsfoton och träningsbilder på Instagram är populärt. Men i värsta fall kan det hetsa andra till ätstörningar.

– Unga tjejer kan ta enorm skada av den här typen av bilder i sociala medier, säger Johanna Arogén, 36, som bloggar och föreläser om kroppsideal och hälsobudskap. Johanna är också kontaktperson i Frisk & Fris lokalavdelning i Nyköping/Oxelösund.

Kroppsbilderna i sociala medier påverkar mycket, speciellt om man är lite yngre och inte vet än riktigt vet vem man är, säger Sofie Wannehag, kontaktperson i Frisk & Fris lokalavdelning i Göteborg.

Trenden att lägga upp kroppsbilder i sociala medier som Facebook, Instagram eller Kik Messenger är stark bland yngre människor. Man vill uppdatera sitt liv, visa andra vad man håller på med och uppnått.

I grunden inget fel i det, enligt Johanna Arogén, som själv lidit av bulimi i många år men i dag är frisk.

– Klart man ska få visa upp sin kropp om man vill det och inte skämmas över att man är stolt över den. Problemet är att kropparna som visas upp är alltid i en viss form. Smal och vältränad är mallen, inte bara för en snygg kropp utan också en hälsosam kropp, vilket inte stämmer verkligheten. Det är inte magrutorna som avgör om man är hälsosam eller inte.

Läs hela artikeln här.