Mentorer

flera-pers

ALLA VÅRA MENTORER ÄR FÖRMEDLADE.
HÖSTENS ANSÖKNINGSPERIOD ÄR NU STÄNGD.

Vårens ansökningsperiod öppnar vecka 20.


Vad är en mentor?

Frisk & Fri har mentorer för ätstörningsdrabbade och närstående. Som medlem kan du ansöka om en mentor, oavsett var i landet du bor. Mentorskapet är ett medmänskligt stöd och ersätter inte vård eller terapi för ätstörning eller annan psykisk ohälsa. En mentor är någon med egen erfarenhet av ätstörning, som närstående eller tidigare drabbad. Mentorn är frisk och fri sedan minst två år tillbaka. Mentorskontakten fungerar som stöd och bollplank; en mentor kan stötta genom att exempelvis lyssna och dela med sig av sina upplevelser på vägen mot friskhet.


Till vem riktar sig mentorskapet?

Trycket på mentorsförmedlingen är högt. Därför ser vi gärna att du som ansöker har tänkt igenom om mentorskapet är något för dig. Du som drabbad har kanske tidigare sökt stöd hos oss och kommit en bra bit i din tillfrisknandeprocess, eller är i en fas av att avsluta din kontakt med vården. I dessa skeden kan mentorskapet ge dig stöd och motivation att ta ytterligare steg mot friskhet.

Du som närstående kan söka mentor oavsett var i processen den du står nära befinner sig, om du vill ha regelbunden kontakt med en och samma person.

Mentorskapet är till för dig som

  • vill ha regelbunden kontakt med en och samma person under 5 månader.
  • är över 15 år.
  • är medlem. Är du inte medlem kan du enkelt bli det direkt här på hemsidan, klicka här för att bli medlem. Vi kommer inte att kunna hantera ansökningar från personer som inte betalt sitt medlemskap.
  • av egen vilja vill ansöka om en mentor. Det är viktigt att den som söker mentor själv fyller i formuläret och ger sitt godkännande.
  • kommit en bit i din tillfrisknandeprocess, exempelvis för dig som håller på att avsluta din vårdkontakt, har gått i behandling under ett par år och känner att du behöver ytterligare ingångar för att komma vidare i friskhetsprocessen eller till dig som är frisk men inte känner dig helt fri. Har du precis börjat din behandling så bör du lägga fokus på din behandling men kan söka stöd via chatt, telefon eller mejl*.

*Är du närstående går det bra att söka en mentor oavsett var i processen den drabbade befinner sig.

Är du inte redo för en mentorskontakt ännu? 
Tänk på att vi även finns via följande stödkanaler: Chatt, Ätstörningslinjen, Närståendelinjen, stödmejl och öppna träffar.


Mentorskapets upplägg

Kontakten med mentorn är tidsbegränsad och pågår under en period av 5 månader.
Mentorskapet kan ske på två sätt.

Mentorskap #1

Du hörs med din mentor 1-2 ggr/vecka, exempelvis via mejl, telefon eller sms.

Mentorskap #2

Du träffar din mentor online via videosamtal (ex. Skype, Zoom, Teams) 1 ggr/månad.


Ansökningsperiod

Vi har två ansökningsperioder, en på våren (vecka 20) och en under hösten (vecka 47).


Mer information

För mer information om mentorer, kontakta närmaste lokalavdelning eller samordnare Ellen Abrahamson på ellen.abrahamson@friskfri.se