Personerna bakom chatten

Alla som svarar på vår chatt i Frisk & Fri är införstådda i vad en ätstörning innebär, både för drabbade och närstående. Vill du chatta med oss så kan du fritt välja vilken person från vårt chatteam, med sina respektive erfarenheter som passar för dig.

Helena

– Jag har varit engagerad i Frisk & Fri under de senaste fem åren och har sedan tre år huvudsakligen arbetet med vår mentorverksamhet, stödmail och stödtelefon. Jag ser att chatten är en viktig kanal, att få prata med någon på ett lättillgängligt sätt och att kunna vara anonym om man vill. Det är roligt att vara en del av den här viktiga stödfunktionen som föreningen erbjuder.

Paula

-Jag levde ett till synes helt normalt liv utåt sett, det tyckte nog alla inklusive jag själv till en början. Sanningen var något helt annat! Jag levde med ett problematiskt och fanatiskt hälsobeteende som även inkluderade mycket träning. Detta i kombination med dålig självkänsla ledde tillslut till ett fullständigt sammanbrott. Ätstörningen mynnade ut som en hetsätningsstörning, som varade under många års tid. Idag studerar jag psykologi och lever ett friskt liv tillsammans med min man och två barn. Jag är också väl insatt i Uppdrag: Självkänsla, så vill du diskutera ätstörningar och/eller självkänsla är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

Marika

-Jag hade en ångestsjukdom som jag kände att jag bara kunde hantera genom att kontrollera mitt matintag. Det tog lång tid innan jag med hjälp av familj och olika behandlingstyper hittade rätt orsak och rätt behandling till min sjukdom. Idag är jag frisk och fri och jag vill med chatten stödja och visa att ingen behöver vara ensam, oavsett vilken anledning som gör att man är drabbad. Jag ser fram emot att få chatta med dig.

Liza

– Jag är en stark förespråkare av att man måste dela med sig av sina tankar, känslor och funderingar. Det är på så sätt man förstår sig på dem och lättare kan hantera dem. Chatten är ett sätt att kunna lätta sitt hjärta och känna att någon lyssnar. Så hör gärna av dig till mig med sådant som kan kännas hopplöst och oförklarligt så försöker vi förstå det tillsammans.

 

Malin

-När jag var ung var jag en klassisk ”duktig flicka”. Alltid glad, bäst i klassen och med massor av vänner. Ingen anade hur jag egentligen mådde, och att hela min tillvaro kretsade kring mat. På utsidan var allt perfekt, men på insidan var det kaos, och jag varvade hetsätningar med svält. Alla känslor, positiva och negativa, hanterade jag genom att hetsäta. Nu är jag frisk, gift och har två söner vilket jag inte hade kunnat tro när jag var 17 år. Jag hoppas att du som känner igen dig i det här vill ta kontakt med mig.

Alba

”Men varför?”
Det var de två orden som fick sjukdomen att vända för mig.  Jag blev sjuk i anorexi i mitten av gymnasiet. Först insåg jag inte själv hur dåligt jag mådde och när jag sedan började förstå, så förstod jag inte varför ingen såg hur dåligt jag mådde och hjälpte mig. Tillslut förstod jag att det bara var jag själv som kunde ta det första steget mot friskhet. Jag tog det med hjälp av andra och det var det bästa beslut jag någonsin fattat.

Jag hade önskat att det fanns någon som gått igenom samma process som jag just då gjorde och som kunde lyssna och förstå hur jag kände. Därför finns jag nu här för dig. Jag har gått igenom en liknande process som du nu gör och du får berätta och fråga vad du vill. Jag vet hur skönt det kan vara att bara säga precis vad man tänker på till någon som vet hur det är och som inte dömer en för det.  Vi hörs!

Veronica

Det var för lite mer än ett år sedan som jag fann Frisk & Fri, jag kände att jag ville göra skillnad och jag började därför med Uppdrag: Självkänsla. Vad väckte då mitt engagemang? Jag kan känna samhörighet då jag själv i tonåren tampats med självskadebeteende, ångest och ätstörning. Idag är jag frisk, har två underbart fina barn vid min sida och jag har lärt mig hantera min ångest. Jag har även fått stå på ”andra sidan” och sett min syster vara väldigt sjuk under väldigt många år, tills den dagen hennes hjärta inte orkade mer. Inget jag vill någon annan ska behöva uppleva. Jag vill därför vara ett stöd för både drabbade och anhöriga, jag är en god lyssnare och vill inte att någon ska behöva vara ensam. Det finns bara en DU och Du är viktig!

Linda

”Då var du här igen, suckade läkaren” Jag minns att jag tänkte alla utom jag kan bli friska. Så fel jag hade! Efter att ha tampas med diverse ätstörningar från tidig tonårsålder blev jag friskförklarad vid 23 -års ålder. Idag studerar jag på universitet, har 2 barn och en rolig fritid fylld av mina intressen. I min personliga utveckling har jag funnit värdefulla verktyg hur jag kan hantera kraftfulla och svåra känslor utan att straffa mig själv.
Jag har valt att engagera mig i Frisk & Fri då jag är ett levande bevis på att det går att bli helt fri från ätstörningar.
Chatten är en bra öppning för att få lätta sitt hjärta, genom anonymitet slipper man att känna sig utlämnad.

Rebecca

Jag ville alltid vara bäst. Bäst i skolan, bäst på träning och bäst på socialt umgänge. Med prestationen följde även ångest och där i mellan kom livet. När jag endast pendlade mellan prestation och ångest var det svårt att se att det ens fanns något som kallades för liv. Kost och träning var alltid lättast att ’’vara bäst’’ på, till det följde även ätstörningen. En drog som bringade mycket ensamhet, ångest och inte minst fysiska komplikationer. Till slut kom den dagen jag insåg att det inte ens fanns någon merit med att ”vara bäst” längre, livet är betydligt mer spännande än så. Idag vet jag bättre och hoppas att jag kan hjälpa dig med att se det, eller helt enkelt bara finnas där när det behövs.
Du är bäst precis som du är.