Debatt: Medias rapportering om ätstörningar är skadlig

Debatt i Metro

I dagens Metro medverkar vi med en debattartikel om hur media ofta väljer att gestalta ätstörningar samt att det inte alltid blir så bra. Självklart ska vi fortsätta att prata om ätstörningar i media. Men, det behöver göras på rätt sätt.

Vi vill att 2019 blir året då vi tillsammans förändrar bilden av ätstörningar, och vi anser att media har ett ansvar att rapportera om ätstörningar på ett sätt som inte är skadligt, skriver Thor Rutgersson, Maja Engström och Stefanie Nold från Frisk & Fri.

Före- och efterbilder. Farligt magra kroppar. Detaljerade beskrivningar av svält och tvång. Bilden av ätstörningar i media är alltför enkelspårig och potentiellt skadlig. Vi i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar – är glada att Sveriges tidningar, nyhetsprogram, radiokanaler, bloggar och poddar har ambitionen att kontinuerligt lyfta ätstörningar, så att fler kan få information om diagnoserna – och om hur en söker hjälp. Men att skildra ätstörningar på ett bra sätt är inte helt lätt. Och när det blir fel kan det också bli farligt.

Du kan läsa hela debattartikeln i länken.

Debattartikel – Medias rapportering om ätstörningar är skadlig