Ätstörningar och Covid-19 (Corona)

Stenhjärta-MalinFröling

Vi förstår att coronaviruset väcker många frågor och känslor. Många kan känna sig oroliga, både för sig själva och för sina närstående. Nedan följer information om vad Frisk & Fri gör – och hur vi kan stötta och hjälpa varandra.


Vad Frisk & Fri gör

Frisk & Fri kommer i sin verksamhet i kontakt med människor som kan tillhöra en riskgrupp för coronaviruset. Vi gör därför allt vi kan för att inte medverka till en eventuell smittspridning. Frisk & Fri har nu tillfälligt ställt in alla öppna träffar, stödgrupper och andra fysiska sammankomster.


Men du kan fortfarande få stöd!

Vi har öppet i vår chatt och via mejl. Du kan också ringa till oss – både Ätstörningslinjen och Närståendelinjen är öppna som vanligt. Tveka inte att höra av dig.


Vad innebär covid-19 (corona) för dig som är drabbad av en ätstörning?

Den som är drabbad av en ätstörning är inte per automatik extra känslig för covid-19 – men det finns en större risk, på grund av de övergripande risker som är kopplade till ätstörningar. Som drabbad är det därför bra om du minimerar din fysiska, sociala kontakt med andra. Stanna hemma om du kan – och följ noga utvecklingen och de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten.


Information till dig som närstående

Om du lever med någon med en ätstörning, var extra noga med hygienen – tvätta händerna ofta och följ de rekommendationer som finns. Som närstående som inte bor tillsammans med den drabbade – kan du hjälpa till genom att exempelvis handla och fixa med andra förnödenheter. Men undvik fysisk kontakt så långt det är möjligt. Ni kan istället ha kontakt via videosamtal (se tips längre ner) och du kan då exempelvis vara ett stöd i matsituationer.

Du hittar alla Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer här


Hur du kan hålla kontakt med andra under isolering – och sysselsätta dig på olika sätt

Här kommer några uppslag till både kommunikation och tidsfördriv, när du ska undvika fysiska möten:

  • Använd dig av exempelvis Skype, FaceTime eller videosamtal på Messenger. Att få se andra människor kan bidra till att en känner sig mindre ensam. Videosamtal med andra kan göras under en måltid eller en fika – eller bara för att prata.
  • Titta på serier som du inte hunnit se ännu.
  • Läs alla de där böckerna du alltid tänkt att du ska läsa.
  • Gör något annat, utan krav och press, som du kan göra själv eller tillsammans med någon via videolänk.
  • Ring någon om du känner oro eller ångest.
  • Kontakta Frisk & Fri via Ätstörningslinjen, Närståendelinjen, mejl eller chatt – om du behöver stöd.
  • Ta hand om dig själv och andra. Var snäll mot dig själv!

Artikel i Läkartidningen

Igår publicerade Läkartidningen en artikel signerad några av landets främsta experter på ätstörningar. I texten slår de fast att människor med ätstörningar kan utgöra en särskild riskgrupp i den pågående coronapandemin. Ätstörningar påverkar immunförsvaret och kan också ge följdsjukdomar som exempelvis diabetes. Artikelförfattarna vill med sitt inlägg uppmana vården att speciellt uppmärksamma människor som är drabbade av ätstörningar, i den rådande vårdsituationen – något som Frisk & Fri välkomnar. Du hittar artikeln från Läkartidningen här: