Det går att bli frisk och fri från en ätstörning

Utbildning

Vi ser att det finns ett stort behov av ökad kunskap om ätstörningar. Vi har därför anpassade utbildningar för arbetsplatser och organisationer, för ungdomar samt utbildningar riktade till tränare inom idrottsföreningar och gym.

Våra utbildningar ger mer kunskap om ätstörningar, varningssignaler och hur du kan göra för att bemöta någon som drabbats. Tillsammans skapar vi hälsofrämjande förutsättningar.

Våra utbildningar

Vi erbjuder stöd

En ätstörning syns sällan utanpå och den kan drabba alla, oberoende av ålder, kön och bakgrund. Den påverkar både dig som är närstående och dig som är drabbad.

Frisk & Fri finns här för att ge dig stöd genom att lyssna och dela med oss av vår egen erfarenhet.

Få stöd

Kalender

I vår kalender hittar du alla våra arrangemang, både lokala och digitala. Det kan vara allt från öppna träffar och stödgrupper till föreläsningar och årsmöten.

Arrangemang

Vården måste anpassas – 3 av 4 patienter med ätstörningar har fler diagnoser

Årets vårdrapport från Frisk & Fri har samsjuklighet som tema. En av slutsatserna är att vården behöver anpassas till att den psykiatriska samsjukligheten är omfattande.

Enligt psykolog Johanna Levallius, som analyserat och sammanställt över 600 enkätsvar, kan det ske med mer individanpassad vård, bättre samarbete mellan vårdenheter och större hänsyn till samsjuklighet vid bedömning och behandling.

“Vården jobbar utifrån att varje patient endast har en diagnos medan verkligheten ser helt annorlunda ut”, säger Johanna Levallius.

Läs pressmeddelandet Vårdrapporten 2023
Startsidan - Frisk & Fri.

For support in English

Do you have disturbing thoughts, feelings around or issues with food, body, weight, exercise and maybe an ongoing eating disorder? Call our Eating disorder helpline to talk with someone in English who has experience of being sick and getting well. The call is free of charge and anonymous.

The helpline is open:

Fridays between 12.15 pm – 13.15 pm.

020 – 20 80 18

”Jag har haft fantastisk hjälp av Frisk & Fri vid flera tillfällen och bland annat deltagit i en digital stödgrupp för anhöriga. Ni gör ett helt ovärderligt arbete och jag kan inte nog prisa alla ideella krafter som hjälper oss som är mitt i mardrömmen att förstå, som visar att det finns en väg ut och ger hopp!” 

–Stödsökande

”Jag uppskattar att ni lyfter frågan om att våga fråga. Att det inte går att förvärra psykisk ohälsa genom att prata.”

– Deltagare på utbildning

”Vill börja med att säga tack, tack för allt arbete som ni alla i Frisk & Fri lägger ned. Det gör skillnad och betyder mycket för många. Att ha möjligheten att kunna skicka iväg ett mejl för att bolla funderingar, det är mer än guld värt.

– Stödsökande

“Föreläsningen gav mig mycket lärdom om ätstörning och dess problematik och framför allt gav det mig mycket insikter om mig själv och hur jag kan utveckla min yrkesroll. Mycket lärorikt.”

– Deltagare på utbildning

Nyhet! Specialchatt för närstående

Vi testar nu under en period att ha några tider där chatten är speciellt riktad till närstående.

Vem räknas som närstående?
Svaret är: många. Till exempel föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, andra släktingar, kompisar, lagkamrater, partners, kollegor och barn till drabbade.

Läs vår nyhet här Chatt

Lediga jobb

Just nu har vi två lediga tjänster hos oss, som verksamhetsledare i Västerbotten och i Uppsala.

Frisk & Fri söker verksamhetsledare med bakgrund i ideella organisationer och egen erfarenhet av tidigare ätstörningar eller komplext förhållande till mat, kropp och/eller träning, eller närstående till någon som tidigare varit drabbad.

Syftet med tjänsterna är att driva och vidareutveckla föreningens lokala satsningar, tillsammans med styrelsen och volontärer och i avstämning med rikskansliet.

Läs mer om tjänsterna

Ätstörningar handlar om liv och död – behandlingsansvaret får inte ligga på föräldrarna!

Ätstörningar är ytterst komplexa och svårbehandlade sjukdomar. Personer i alla åldrar drabbas, men för alla under 18 år hamnar ett stort ansvar hos föräldrar. Det ser vi i Frisk & Fri dagligen i våra kontakter med närstående.  

Läs mer

Vi söker deltagare i Skåne till Body Project

Vill du trivas bättre med din kropp? Är du tjej mellan 15-25 år och bor i Skåne? Vi söker just nu deltagare till Body Project! Vi erbjuder dig verktyg för att bland annat bättre hantera jämförelser med andra på sociala medier.

Vi söker deltagare i Skåne till Body Project

Bli en del av en ny lokalavdelning

Vi letar personer i Västernorrland!

Vi är på väg att starta upp en verksamhet lokalt i Västernorrland, och i detta skede söker vi styrelsemedlemmar och en kontaktperson.

Läs mer och ansök.

Jag vill vara med och starta upp Västernorrland

Vi behöver din erfarenhet - var med och påverka vård och beslutsfattare

Är du drabbad av en ätstörning och har varit i kontakt med vården under senaste året? Eller är du närstående till någon som har varit i kontakt med vården på grund av sin ätstörning under senaste året? Då vore vi tacksamma om du vill delta i vår anonyma webbenkät och dela med dig av dina erfarenheter.

Dina svar hjälper oss att stärka vår påverkanskraft i kontakt med vården, myndigheter och beslutsfattare i andra relevanta sammanhang.

Våra samlade egna erfarenheter är en viktig del för att förbättra både kunskapsläget om och förståelsen för ätstörningar. Inom hälso- och sjukvården och i samhället i stort.

Att svara på enkäten kommer att ta ca 20 minuter och deltagandet är anonymt. Våra utvärderingar kommer vi att presentera årsvis i form av en rapport som vi delar via våra egna kanaler och i andra relevanta sammanhang.

Enkät för dig som är drabbad Enkät för dig som är närstående

Se vår kampanjfilm

Jag saknar min älskade

Står du nära någon med en ätstörning? Hos Frisk & Fri finns stöd både för dig och den du bryr dig om. Det kan vara tufft att stå bredvid någon som mår dåligt och svårt att veta hur du bäst kan hjälpa. Hos oss kan du få stöd och ta del av erfarenheter från personer som själva levt nära någon som varit drabbad och som varit med på resan mot friskhet.

 

Har du varit närstående tidigare? 

Då kan du läsa mer om hur just du kan hjälpa oss att hjälpa fler.

För dig som är närstående

Vill du också läsa Insikt?

Vår medlemstidning Insikt är mycket uppskattad av våra läsare. I Insikt får du bland annat ta del av artiklar där personer delar sin väg till ett friskt liv, forskning om ätstörningar, krönikor och boktips.

Insikt kommer ut med 4 nummer per år. Nästa nummer kommer i brevlådan i slutet av juni.

Insikt - vår medlemstidning Bli medlem

Har jag en ätstörning?

Vi har listat ett antal punkter som kan tyda på att du har en ätstörning eller ett problematiskt förhållningssätt till mat, kropp och träning. Kom ihåg att en ätstörning kan se ut på många olika sätt, och att din vikt inte talar om huruvida du är drabbad av en ätstörning eller ej.

Känner du igen dig i flera av dessa påståenden behöver du troligtvis hjälp. Ta ditt problem på allvar!

Testa dig själv

Bli medlem och gör skillnad!

Du kan stötta Frisk & fri oavsett om du har någon egen koppling till ätstörningar, eller bara uppskattar allt det arbete vi lägger ner för att skapa ett bättre samhälle utan ätstörningar.

Ju fler medlemmar vi har, desto högre blir vår röst i samhället.

Bli medlem

Du behövs som volontär!

Som ideell organisation är mycket av vårt arbete uppbyggt kring det personliga engagemanget, våra volontärer är otroligt uppskattade och vi vill bli fler. Läs gärna mer om hur du kan engagera dig.

Bli volontär

Kalender

Stödgrupp i Malmö för närstående – start 24 april

2024-04-24 - 2024-05-22

Malmö

Att delta i en stödgrupp för närstående innebär att du får träffa andra närstående i en liknande situation och den leds av personer med egna erfarenheter av ätstörningar. Det...

Platser kvar: 7

Digitalt årsmöte Frisk & Fri Värmland

2024-04-28

Digitalt, Värmland

Frisk & Fri Värmland vill bjuda in dig som medlem till vårt digitala årsmöte. Anmäl ditt deltagande nedan. Länk till mötet skickas ut några dagar före årsmötet. Årsmöteshandlingar Skickas...

Platser kvar: Obegränsat

Öppen träff i Linköping för närstående

2024-05-06

Linköping

Att delta på en öppen träff för närstående innebär att du får träffa andra närståendemedlemmar i en liknande situation. Vi informerar om vår verksamhet och lyssnar alltid efter vad...

Platser kvar: 10
Visa kalendern