Personerna bakom chatten

Alla som svarar på vår chatt i Frisk & Fri är införstådda i vad en ätstörning innebär, både för drabbade och närstående. Vill du chatta med oss så kan du fritt välja vilken person från vårt chatteam, med sina respektive erfarenheter som passar för dig.

Catherine

– Jag har varit projektledare för chattverksamheten under de senaste fem åren och har sett trycket öka varje år. Många som hör av sig är unga människor. För mig är det värdefullt att kunna ge extra stöd till dem då jag själv var drabbad av en ätstörning som yngre. Det är värdefullt att få följa med på deras resa i allt från att berätta för någon, till att ta hjälp och tillfriskna. Jag arbetar också som utbildningsansvarig här i Frisk & Fri och är ute runt om i landet och gör Uppdrag: Självkänsla.

Helena

– Jag har varit engagerad i Frisk & Fri under de senaste fem åren och har sedan tre år huvudsakligen arbetet med vår mentorverksamhet, stödmail och stödtelefon. Jag ser att chatten är en viktig kanal, att få prata med någon på ett lättillgängligt sätt och att kunna vara anonym om man vill. Det är roligt att vara en del av den här viktiga stödfunktionen som föreningen erbjuder.

Agneta

– Jag är mamma till en kille som är frisk och fri efter en tidigare ätstörning. Jag vet att det är många tankar och funderingar som snurrar i huvudet på oss närstående. Jag vill med min erfarenhet i chatten hjälpa till att stödja både anhöriga och drabbade som behöver ”prata” av sig.

Paula

-Jag levde ett till synes helt normalt liv utåt sett, det tyckte nog alla inklusive jag själv till en början. Sanningen var något helt annat! Jag levde med ett problematiskt och fanatiskt hälsobeteende som även inkluderade mycket träning. Detta i kombination med dålig självkänsla ledde tillslut till ett fullständigt sammanbrott. Ätstörningen mynnade ut som en hetsätningsstörning, som varade under många års tid. Idag studerar jag psykologi och lever ett friskt liv tillsammans med min man och två barn. Jag är också väl insatt i Uppdrag: Självkänsla, så vill du diskutera ätstörningar och/eller självkänsla är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

Monika

– Jag är före detta elitidrottare och efter att jag slutat så såg min omgivning mig som den duktiga tjejen som tränar mycket. Att träna mycket, ofta och hårt blev min nya identitet och när jag sedan började göra förändringar i maten kom ångesten. En fruktansvärd ångest. Jag trodde att alla kunde bli frisk förutom jag. Det var fel och idag tränar jag fortfarande men ångesten är borta och jag lever ett frisk och fritt liv från mat och träningsberoende.

Marika

-Jag hade en ångestsjukdom som jag kände att jag bara kunde hantera genom att kontrollera mitt matintag. Det tog lång tid innan jag med hjälp av familj och olika behandlingstyper hittade rätt orsak och rätt behandling till min sjukdom. Idag är jag frisk och fri och jag vill med chatten stödja och visa att ingen behöver vara ensam, oavsett vilken anledning som gör att man är drabbad. Jag ser fram emot att få chatta med dig.

Liza

– Jag är en stark förespråkare av att man måste dela med sig av sina tankar, känslor och funderingar. Det är på så sätt man förstår sig på dem och lättare kan hantera dem. Chatten är ett sätt att kunna lätta sitt hjärta och känna att någon lyssnar. Så hör gärna av dig till mig med sådant som kan kännas hopplöst och oförklarligt så försöker vi förstå det tillsammans.

Linn

Jag var vilsen och önskade att någon kunde förstå mig. Det som har varit viktigt för mig för att bli frisk är att få stöd till att bli den person jag ville vara och jag älskar att få ha en nyfikenhet på livet. Livet kan upplevas som en bergochdalbana. Men det behöver det inte göra. Jag tror på att vi behöver respektera och vara rädda om varandra. Vi får mötas där du är idag och ta det efter det. Vi ses i chatten.