Få hjälp

Det går att bli frisk och fri från en ätstörning. Med rätt stöd och professionell hjälp är det möjligt. Det finns flera typer av ätstörningar och de kan yttra sig på olika sätt hos olika människor. En ätstörning sitter inte i antalet kilo utan det handlar mycket om känslor och tankar.

Viktfobi och matproblem är symptom på något annat – det är ofta ens tankar och en låg självkänsla som är grunden till själva ätstörningen. Detta är en sjukdom som innebär mycket ensamhet och skamkänslor, men det finns hjälp och stöd att få. Det är viktigt att du blir medveten om ifall du lider av en ätstörning, och inser att du inte har ett normalt förhållningssätt till mat. När du väl insett att maten är ett problem i tillvaron finns det vissa saker du kan tänka på och göra.

Berätta för någon du har förtroende för

Du kommer att märka att det känns mycket bättre om du pratar med någon än om du bär det inom dig helt ensam. Fundera på om det finns någon i din närhet som du känner tillit för som du kan prata med. Du kan också kontakta Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Vi svarar på dina frågor och hjälper dig vidare om du vill det. Maila eller ring den lokalavdelning som ligger närmast dig.

Sök professionell hjälp

Det är vanligt att personer som lider av ätstörningar har svårt att inse allvaret med sjukdomen. Det är viktigt att man tar hjälp utifrån. Titta i listan över vårdinstanser.

Stödgrupper

Du vet väl att du som medlem har tillgång till våra stödgrupper. Bli medlem redan idag! Kom ihåg, du är inte ensam.